Een tattoo kun je om verschillende redenen laten zetten. Misschien ben je in een jolige bui. Of je besluit de naam van je geliefde of je huisdier te laten plaatsen als tattoo. Het is ook best mogelijk dat je een tattoo hebt gekozen met een diepere betekenis voor jou persoonlijk. Maar wat doe je als je tattoo uiteindelijk niet meer zo goed bevalt? Laat je hem dan verwijderen, of toch beter niet?
Hoe wordt een tatoeage verwijderd?
Een tattoo verwijderen is niet zo eenvoudig. De inkt is in heel kleine druppeltjes onder de huid gespoten. Deze inkt is permanent en wordt niet vanzelf door het lichaam verwerkt. Dat is geen probleem zolang je de tatoeage nog mooi vindt. Maar wat als je er vanaf wilt? Een tattoo verwijderen kan op twee manieren:
- Via een (kleine) huidoperatie. Daarbij wordt de tattoo weggesneden met het toplaagje van de huid. De huid zal herstellen met een litteken. Dit wordt daarom alleen gedaan bij heel kleine tattoos. De maximale grootte is meestal 2 cm.
- Via lasertechniek. Met een laser worden korte pulsen afgeschoten op de huis. Door de korte intense hitte, vallen de inktdruppels in kleine druppeltjes uit elkaar. Ze worden zó klein dat ze wel door het lichaam kunnen worden opgeruimd.
Hoe lang duurt het voor een tattoo weg is?
De meeste tattoos worden verwijderd met lasertechniek. Zo gaat het ook bij HuidkliniekdeVliet.nl. De behandeling is niet zo heel pijnlijk: het voelt ongeveer hetzelfde als het plaatsen van een tattoo. Wel heb je meerdere behandelingen nodig. Er wordt telkens een klein deel van de inkt opgelost, waarna je lichaam de tijd moet krijgen om het af te voeren. Het kan niet sneller, omdat de hitte anders de huis zou beschadigen. Een tattoo is gemiddeld na 8-14 behandelingen niet meer zichtbaar. Tussen de behandelingen zit minimaal 2 maanden, omdat het lichaam de tijd moet hebben de inkt op te ruimen. In totaal ben je dus al snel twee jaar bezig om een tatoeage helemaal weg te laten halen.
Wel of niet doen?
Een tattoo laten verwijderen is geen kleinigheid. Je bent er erg lang mee bezig. Tijdens het proces moet je je aan bepaalde regels houden. Zo mag het gebied van de tattoo niet in de zon komen. Daarnaast zal de tattoo langzaam vervagen. Je hebt dus nog een hele poos een langzaam vervagende tattoo bij je. Zijn dit voor jou onoverkomelijke problemen? Dan is het verstandig als je nog even goed nadenkt of je dit echt wilt. Je kunt altijd nog besluiten om de tattoo te laten verwijderen als je hem toch (te) storend vindt. Is de tattoo vervelend of voor jou psychisch belastend en geeft het veel stress? Dan is de behandeling zeker alle moeite en tijd waard!
Wil je graag je tattoo laten verwijderen? Dan begin je met een intake gesprek. Bij de kliniek bekijkt een arts je tattoo. Hij kan een inschatting maken of het zal lukken de tattoo te verwijderen. Vooral gekleurde tattoos zijn lastig te verwijderen. Ook heeft je huidtype invloed op de effectiviteit van de behandeling. Samen met de arts kun je een behandelplan maken en de tattoo laten verwijderen.