In vergelijking met andere landen in Europa zijn er in Nederland relatief veel mensen te vinden die last hebben van burn-out klachten en werkgerelateerde stress, blijkt uit divers onderzoek. Ruim 17% van de mensen die werken in Nederland ervaren klachten die te maken hebben met een burn-out.
Om een burn-out te behandelen, zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kun je onder andere kiezen voor neurofeedback, een behandeling waarmee je je hersenen op een plezierige en veilige manier kunt trainen om beter te ontspannen. Wat is neurofeedback precies en wanneer kun je het zoal toepassen?
Betekenis neurofeedback: wat is neurofeedback?
Neurofeedback is een methode waarbij hersengerelateerde aandoeningen worden aangepakt wanneer je hersenen als het ware uit balans zijn geraakt. Denk aan het geval van een burn-out, maar ook aan een depressie, ADHD, leerproblemen of slaapproblemen. Je hersenen zijn de basis van je geestelijke gezondheid, waardoor het van groot belang is om je gezond en fit te voelen. Wanneer dat niet het geval is, kun je last krijgen van lichamelijke en geestelijke klachten. Neurofeedback kan dergelijke klachten behandelen door middel van het conditioneren van gunstige hersenactiviteit.
Je kunt neurofeedback het beste zien als hersentraining. Waar je voor het trainen van je lichaam misschien naar de sportschool of naar de fysiotherapeut gaat, kun je voor het trainen van je hersenen terecht bij een praktijk die gespecialiseerd is in neurofeedback. Deze methode werkt op basis van operante conditionering, ofwel: het geven van positieve feedback (zoals een beloning) op de juiste momenten. Heb je bijvoorbeeld moeite met concentreren dan wordt de focus gelegd op dat onderdeel waarna concentreren gemakkelijker gaat, bijvoorbeeld met behulp van een game of een film. Op die manier leer je je hersenen aan om in een gespannen toestand sneller en beter te ontspannen. Dat maakt neurofeedback een vorm van biofeedback, omdat je terugkoppeling krijgt over je eigen lichaam.
Voordelen van neurofeedback als behandelmethode
Het grootste voordeel van neurofeedback is dat je als het ware een soort controle kunt krijgen over je eigen hersenen. Daardoor voel je je uiteindelijk rustiger en beter. Deze speciale vorm van biofeedback leert je om je eigen hersengolven (ook wel EEG genoemd) te trainen. Daarom wordt neurofeedback ook weleens EEG biofeedback genoemd. Een aantal andere voordelen voor neurofeedback als behandelmethode zijn onder andere:
- Wanneer je kiest voor neurofeedback kies je voor een duurzame behandeling met langetermijneffect. De resultaten zijn namelijk blijvend.
- Je merkt zelf bijna niks van zo’n behandeling. Neurofeedback is volledig pijnloos.
- Een behandeling met neurofeedback is volledig persoonlijk en wordt samengesteld op jouw situatie.
- Neurofeedback heeft minimale bijwerkingen. Je kunt je soms wat vermoeid voelen, maar dat is eigenlijk het enige ‘nadeel’.
- Neurofeedback heeft een snelle behandelperiode waarbij je binnen korte (maar intensieve) tijd geholpen kunt worden in het geval van een burn-out, ADD, autisme of een ander probleem.
- In het geval van neurofeedback heb je geen medicatie nodig, waardoor je dus ook niet te maken krijgt met allerlei bijwerkingen.
- De meeste mensen hebben na behandelingen met neurofeedback een betere nachtrust wat ook weer van invloed is op hoe je je overdag voelt.
- Neurofeedback is veilig, effectief en wordt door velen zelfs als plezierig ervaren.
Voor wie is neurofeedback een geschikte methode?
Door de jaren heen is gebleken dat de effecten van neurofeedback het beste zijn onderzocht bij ADHD, ADD, slaapproblemen en epilepsie. In de praktijk blijkt echter dat deze behandeling ook heel goed werkt wanneer je last hebt van een burn-out en andere (werkgerelateerde) stress. Ook andere hersenaandoeningen zijn onderzocht waarbij neurofeedback de nodige hulp heeft verschaft. Denk aan autisme, depressie, dylexie, OCD, (alcohol)verslaving, migraine, psychologisch trauma en leerproblemen. Dit zijn voornamelijk aandoeningen die voortkomen uit een disbalans van de hersenen of hersengolven. Wat bijzonder is, is dat je hersenen het trainen van de brein niet meer vergeten. Weten ze eenmaal wat de ’truc’ is dan leren ze dat nooit meer af.
Dat maakt neurofeedback een hele geschikte methode voor bijna iedereen die last heeft van dergelijke psychologische problemen. Neurofeedback wordt toegepast bij kinderen en volwassenen ouder dan 6 jaar. Na een intake-gesprek worden je klachten in kaart gebracht en wordt er een eerste hersenmeting gedaan. Wanneer de resultaten van die meting er zijn, wordt er gekeken of er neurofeedback trainingen nodig zijn en hoeveel je er nodig zou hebben. De meeste mensen merken na 10 tot 20 behandelingen al resultaat, maar worden langetermijnresultaten pas na 20-40 behandelingen merkbaar. Om een blijvend effect te hebben van neurofeedback is dit aantal voor de meeste mensen zeker nodig.