Van een boekpresentatie op de basisschool tot een presentatie voor je werk op een beurs. Je zult in je leven vaak moeten presenteren, ongeacht welk carrièrepad je volgt. Voor de één is presenteren een ware nachtmerrie, waar dit voor de ander een appeltje eitje is. Vind jij presenteren nog lastig of wil je er meer over leren? Lees dan hier vooral wat je niet moet doen tijdens het presenteren.
Let op je lichaamstaal
Je zult misschien denken dat je woorden tijdens het presenteren het belangrijkste zijn, een logische gedachte, maar hier is niks van waar. Je lichaamstaal en houding zijn even belangrijk! Wanneer jij als een zoutzak staat te presenteren kun je wel een heel sterk verhaal hebben, maar je boodschap zal niet of minder goed overkomen op je publiek. Wanneer je een actieve en open houding hebt, zal je krachtiger overkomen en zullen mensen jouw verhaal sneller geloven dan wanneer je een inactieve houding aanneemt. Probeer ook niet op één plek te blijven staan, maar een beetje heen en weer te bewegen of lopen en gebruik te maken van handgebaren. De kunst is om je presentatie zo te doen alsof je een normaal gesprek hebt met een persoon, het moet natuurlijk overkomen. Gebaren, bewegen en lopen maken jouw presentatie natuurlijker dan wanneer jij als een stijve hark je zegje aan het doen bent. Naast lichaamstaal en houding is je representatie ook even belangrijk! Zorg dat je schone en verzorgde kleding aan hebt en geen slonzige outfit die je ook thuis tijdens het bankhangen zou dragen. Mensen hebben de aanname wanneer jij in slordige kleding presenteert, dat je je taak niet serieus neemt. Zij zullen dan ook minder gewillig zijn om naar je te luisteren.
Oefening baart kunst
Leren presenteren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Blijf vooral veel oefenen voor de spiegel! Schrijf eerst één keer volledig op wat je wilt zeggen en maak hier steekwoorden van die je opschrijft. Dit zorgt er voor dat je wel weet wat je wilt zeggen zonder dat je je gehele presentatie voorleest of dat je presentatie te gemaakt klinkt. Je wilt natuurlijk ook niet dat je als een robot je presentatie uit je hoofd aan het ratelen bent. Daarnaast kan je presentatie oefenen er ook voor zorgen dat je minder zenuwachtig over komt omdat je weet wat je wilt zeggen en hoe je dit wilt doen. Niks leidt zo veel af als een zenuwachtige presentator die aan zijn of haar eigen haren of kleding plukt.
The show must go on
Heb je een angst voor presenteren? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en bijvoorbeeld steekwoorden hebt opgeschreven of in een powerpoint presentatie hebt verwerkt. Het kan jezelf rust geven om te bedenken dat niemand uit het publiek weet wat je gaat zeggen. Verwoord je een zin nét wat anders of mis je een stukje informatie? Geen ramp. Alleen jijzelf weet dat dat even niet klopte, maar wanneer je dit niet laat merken zal niemand dit doorhebben. Haal adem en ga vol overtuiging verder. Wanneer je ontspannen overkomt, dan zal jouw presentatie zeker een succes worden!