Kent u dat? U bent op een stille plek en uit het niets komt er een hard geluid uit uw keel. De hik is niet zo erg maar het kan natuurlijk wel hinderlijk zijn, zeker wanneer deze een tijdje aan houdt. Hoe ontstaat de hik en hoe komt u er weer vanaf?
Zo ontstaat de hik
De hik komt vanuit het middenrif. Het middenrif is een grote spier. Wanneer de grote spier zich opeens samentrekt, wordt de spier korter. Precies op dat moment krijgt u een hik. Het middenrif wordt aangestuurd door uw hersenen dus waarom krijgt u middenrif een seintje om krachtig samen te trekken? Het harde en plotselinge geluid ontstaat meestal wanneer uw maag een korte tijd wat groter is. Uw maag zit bijvoorbeeld snel vol doordat u te snel heeft gegeten of gedronken, drank met koolzuur heeft gedronken, alcohol gedronken of wanneer u uw eten niet goed heeft gekauwd. Ook temperatuurveranderingen, roken en opwinding kunnen het hikken uitlokken.
Hoe komt u er weer vanaf?
Het samentrekken van uw middenrif spier is meestal onschuldig en duurt vaak maar een paar minuten. Eigenlijk hoeft u niets te doen en lost het zich vanzelf op. Kramp in uw middenrif kan ook langer aan houden en u een pijnlijk gevoel geven, hier wilt u natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Er bestaan geen middeltjes tegen de hik maar door bijvoorbeeld met water te gorgelen, uw tong uit trekken, uw nek te masseren of te ademen in een zak kan het nare samentrekken van u middenrif overgaan.
Heeft u langdurig de hik, dagen achter elkaar en veel pijn? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. Langdurig hikken kan uitputtend zijn dus bedenk goed waar het door kan komen en maak met uw arts een behandelplan.