Menu
Huidaandoening

Couperose: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders kampen met een huidaandoening. Hoewel het in sommige gevallen gaat om aandoeningen waarbij lichamelijk last wordt ervaren, hebben de meeste mensen met zo’n huidaandoening vooral last van psychische problemen. Een van dat soort aandoeningen met psychische klachten is couperose. Wat is couperose precies en kun je er iets tegen doen? We leggen het voor je uit in dit artikel.

Wat is couperose precies?

Couperose is een huidaandoening waarbij het aantal kleine rode bloedvaatjes in het gezicht zichtbaar toeneemt naarmate iemand ouder wordt. Deze bloedvaatjes zien eruit als kleine adertjes en zijn vooral zichtbaar op de wangen en op de neus en in sommige gevallen op de schouders, op de ogen of in het decolleté. Hoewel deze huidaandoening dus goed zichtbaar is, is het geen gevaarlijke aandoening. Mensen met couperose zijn niet ziek en hebben lichamelijk gezien geen last van de bloedvaatjes. Ze ervaren bijvoorbeeld geen pijn of jeuk.

Cosmetisch en psychisch gezien is dat echter een ander verhaal. Juist omdat de rode adertjes zo zichtbaar zijn, hebben veel mensen met deze huidaandoening last van schaamte. Wanneer je te maken hebt met couperose heb je namelijk ook sneller last van blozende wangen; iets wat de meeste mensen niet erg prettig vinden. Wat hierbij vervelend is, is dat couperose nooit uit zichzelf verdwijnt. Je kunt de huidaandoening een beetje verbloemen met foundation of andere make-up of je kunt kiezen voor een couperose laserbehandeling om de bloedvaatjes volledig te verwijderen.

Waarom krijg je last van couperose?

Couperose ontstaat wanneer de adertjes in het gezicht (of op de schouders of het decolleté) minder sterk worden. Meestal gebeurt dit vanaf het 30e levensjaar en naarmate je ouder wordt. Omdat de adertjes slapper worden, gaan ze verwijden wat zorgt voor de opvallende rode en soms zelfs blauwe verkleuringen. Niet iedereen krijgt last van deze huidaandoening, maar in sommige gevallen kan het in de familie zitten. Heeft een van je ouders last van couperose? Dan is de kans aanwezig dat ook jij ermee te maken krijgt. Het is namelijk erfelijk. Andere oorzaken van couperose kunnen zijn:

  • Wanneer je regelmatig in de zon zit of op een andere manier te maken hebt met overmatige zonblootstelling kun je last krijgen van couperose. Mensen die al couperose hebben, worden aangeraden om niet te lang in de zon te zitten om zo verergering van de huidaandoening te voorkomen.
  • Ook alcoholgebruik heeft te maken met een toename van couperose. De welbekende ‘rode neus’ bij alcoholisme is rood door de aanwezigheid van rode bloedvaatjes. Dit wordt ook wel een drankneus genoemd.
  • Mensen met een lichte huidskleur en een dunne huid hebben meer kans op couperose dan mensen die meer pigment in hun huid hebben of over een dikkere huid beschikken.
  • Extreme temperatuurwisselingen kunnen ook zorgen voor couperose. Denk bijvoorbeeld aan de overgang van de winter in Nederland naar een hele warme bestemming of aan een half uurtje in de sauna. Gure wind en snijdende kou kunnen ook een trigger zijn.
  • Er zijn bepaalde crèmes en verzorgingsproducten waar corticosteroïd in zit. Wanneer je dergelijke producten regelmatig op je gezicht gebruikt, is de kans groter dat je last krijgt van couperose.

Behandeling van couperose: couperose laserbehandeling

Omdat de meeste mensen met couperose vooral last hebben van het cosmetische karakter van deze huidaandoening is het prettig om te weten dat je wel iets kunt doen tegen couperose. Wanneer je niks doet, zal de couperose in ieder geval niet verdwijnen en kan het soms zelf erger worden. Gelukkig kun je met een couperose laserbehandeling de roodheid volledig verwijderen. In veel gevallen zie je na een paar behandelingen al resultaat! Sterker nog: gemiddeld ben je na 4 behandelingen van de couperose af. Dat is uiteraard afhankelijk van hoeveel last je hebt van de huidaandoening. Des te meer roodheid er is, des te meer behandelingen er nodig zijn.

Bij een couperose laserbehandeling wordt er gebruik gemaakt van professionele lasers die ervoor zorgen dat de rode bloedvaatjes verdwijnen. Dat klinkt wellicht wat pijnlijk, maar dat is het absoluut niet. In het lasersysteem zit namelijk een koelsysteem waardoor de huid niet wordt beschadigd. Je kunt het gevoel van zo’n laser vergelijken met het gevoel van een elastiekje dat tegen je huid aan komt. Dat betekent dat je dus wel iets voelt, maar dat het zeker niet nodig is om de huid te verdoven. De couperose laserbehandeling duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten per behandeling, afhankelijk van de grootte van de huid die behandeld moet worden.