Wanneer het buiten koud wordt kunt u last krijgen van winterhanden. In de winter kan het weer snel omslaan en kan de temperatuur flink zakken. Weerschommelingen, kou en gure wind zijn ideale omstandigheden voor jeuk en verkleuringen aan uw handen. Wat kunt u doen tegen winterhanden?
Wat zijn winterhanden?
Winterhanden ontstaan dus door het koude weer. Wanneer uw handen en vingers flink zijn afgekoeld en u binnen ze lekker tegen de verwarming houdt kunt u last van uw handen krijgen. Bij winterhanden gaan uw handen en vingers tintelen tijdens het opwarmen. Uw handen kunnen opzwellen, jeuken verkleuren. Wanneer u gaat krabben kunnen er blaasjes of kloven ontstaan. Uw handen kunnen ook nog eens flink pijn doen.
Hoe ontstaan winterhanden?
Door de kou kunnen bloedvaten in uw handen en vingers tijdelijk vernauwen. Wanneer het bloed niet goed kan doorstromen ontstaat er een te kort aan zuurstof, dit veroorzaakt de verkleuringen en de jeuk. Winterhanden zijn erfelijk en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Wat kunt u er tegen doen?
De symptomen gaan eigenlijk altijd vanzelf weer over. Toch kunt u door te krabben wondjes overhouden die er natuurlijk even over doen om te helen. Om het herstel proces van uw handen te helpen hierbij enkele tips: Bescherm u zelf goed tegen de koud, draag handschoenen, kleed u zelf aan in laagjes zodat u goed beschermt bent tegen kou, blijf bewegen, zorg voor een aangename temperatuur in huis of op het werk zodat u warm blijft, probeer niet te krabben aan uw huid en stop met roken omdat roken zorg voor minder bloed in uw huid. Er is geen medicijn tegen winterhanden. Smeren met crèmes en vaseline zal vooral de jeuk verminderen.
Naast winterhanden kunt u ook last hebben van wintertenen. De verschijnselen zijn veelal hetzelfde. Zorg extra goed voor u zelf in de winter en blijf lekker warm ook wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken.