Geneesmiddelen, we gaan er prat op dat ze er zijn als we ze nodig hebben. Maar er zit natuurlijk een hele logistiek en zorgketen achter om ervoor te zorgen dat mensen de juiste medicijnen kunnen krijgen. We verzamelden vijf weetjes over geneesmiddelen.
Zorgverzekeraar bepaalt
Wel eens bij de apotheek gestaan en opeens een andere verpakking gekregen dan je gewend was? Dat komt omdat de zorgverzekeraar bepaald welke medicijnen je vergoed krijgt, en dat zijn doorgaans de goedkoopste. Zo kan het gebeuren dat je opeens een alternatief voorgeschoteld krijgt. De apotheker ziet er echter wel op toe dat het daadwerkelijk om dezelfde werkbare stof gaat als je voorgeschreven hebt gekregen.
Tekort is niet ongewoon
Hoewel het heel gewoon lijkt dat je ‘gewoon’ je voorgeschreven medicijnen kunt krijgen, is het helemaal niet ongebruikelijk dat er een tekort aan bepaalde medicijnen ontstaat. Dat kan zijn omdat een fabrikant niet in staat is om voldoende te produceren of een fabriek zelfs is stilgelegd. Of omdat de fabrikant in discussie is over de vergoeding van het geneesmiddel in kwestie. In 2017 zijn er zelfs 1109 medicijnen tijdelijk niet leverbaar geweest.
Transport van medicijnen
Pharma logistics, oftewel het vervoer van geneesmiddelen, is een vak op zich. Verschillende medicijnen moeten op een bepaalde temperatuur bewaard blijft, ook tijdens het transport. Daarom moet medicijnen transport aan strenge eisen voldoen en is het bijvoorbeeld om soms ook nodig om alarmen in te stellen om te voorkomen dat er tijdens het transport ongewenst overschrijdingen plaatsvinden die de kwaliteit van de lading ten nadele kunnen beïnvloeden.
Contact tussen huisartsen en apothekers
Dacht je dat het enige contact tussen huisartsen en apothekers het doorsturen van recepten was? Dat is niet zo. Huisartsen en apothekers komen zes keer per jaar samen om te praten over de zorg en hoe het verbeterd kan worden. Zo werkt men dus nauw samen aan een zo goed mogelijke begeleiding bij het medicijngebruik van patiënten.
Website over rijden met medicijngebruik
Lees je altijd de bijsluiter van je geneesmiddelen? Bij sommige geneesmiddelen is het zo dat je rijvaardigheid aangetast kan worden wanneer je ze gebruikt. Om te weten of dit ook voor jouw medicijn geldt, kun je de bijsluiter er op napluizen, maar je kunt het ook gewoon opzoeken op de website rijveiligmetmedicijnen.nl opzoeken.
Er gaat dus achter het daadwerkelijk krijgen van je medicijnen nog een hele wereld schuil die gesmeerd moet blijven functioneren. Zelf heb jij ‘slechts’ de verantwoordelijkheid om de informatie in de bijsluiter in acht te nemen en natuurlijk je medicijnen op tijd in te nemen.