Menu
Medicijnen en vaccinaties

Persbericht: Veilig op weg met medicijnen

Medicijngebruikers moeten controleren of de middelen die ze slikken, invloed hebben op hun rijgedrag. Dat zeggen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Jaarlijks vallen er naar schatting 1600 gewonden en 70 doden door rijden onder invloed van medicijnen. De organisaties starten daarom in Zeeland in maart 2012 de campagne ‘Rij veilig met medicijnen’ om medicijngebruikers voor te lichten over de risico’s van medicijnen in het verkeer. 

Medicijngebruikers weten volgens het ROVZ en het IVM onvoldoende dat bepaalde geneesmiddelen vanwege hun bijwerking invloed hebben op het reactievermogen en de rijvaardigheid. Het gaat dan om slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva en middelen bij epilepsie, maar ook om ogenschijnlijk onschuldige geneesmiddelen voor hooikoorts en reisziekte. ‘De bijwerkingen zijn slaperigheid en vermoeidheid, concentratieverlies en duizeligheid’, licht Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM toe. ‘Iedereen weet dat je niet achter het stuur moet kruipen als je alcohol hebt gedronken. De invloed op het rijgedrag van sommige geneesmiddelen is echter vergelijkbaar met 4 glazen alcohol. Veel gebruikers weten dat niet, en gaan gewoon de weg op’.

Check je medicijn

De bedoeling van de campagne is dat medicijngebruikers bewuster worden van de bijwerkingen, zodat ongelukken voorkomen worden. Het advies luidt: check je medicijn. Op de verpakking van medicijnen die het rijgedrag beïnvloeden, staat een gele sticker die mensen waarschuwt. In de bijsluiter staat advies over of en hoe lang medicijngebruikers niet mogen rijden. Daarnaast moeten medicijngebruikers volgens het ROVZ en het IVM hun apotheker en arts goed op de hoogte houden van eventuele bijwerkingen. De organisaties hebben (apotheekhoudende) huisartsen en apothekers gevraagd om tijdens de campagne extra voorlichting te geven aan hun patiënten over rijgevaarlijke medicijnen.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de campagne worden er in Zeeland vrij toegankelijke bijeenkomsten over medicijngebruik en deelname aan het verkeer georganiseerd. Medicijngebruikers krijgen tips en kunnen ervaringen uitwisselen. Gedeputeerde Kees van Beveren, voorzitter van het ROVZ: ‘We vinden het belangrijk dat juist in onze provincie aandacht komt voor de gevaren van rijden onder invloed van medicijnen. In Zeeland wonen veel ouderen en komen relatief veel verkeersongelukken voor. We voerden campagnes over alcohol en drugs in het verkeer, maar aandacht voor de invloed van medicijnen is minstens zo belangrijk’. Meer informatie staat op www.rijveiligmetmedicijnen.nl.