Een veel gehoord product in de cosmeticabranche is hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Deze stof maken we als mens allemaal zelf aan. Helaas word de aanmaak minder naar mate we ouders worden. Dit werk overigens eigenlijk bij alle lichaamsstoffen zo. Als je een serieus tekort krijgt kan het vervelend worden. We krijgen dan te weinig hyaluronzuur in ons bindweefsel wat voor klachten kan zorgen. De cosmetica branche heeft hier oplossingen op gevonden. Zo kun je er toch voor zorgen dat je geen tekort krijgt van deze stof. In dit artikel wordt uitgelegd hoe hyaluronzuur werkt en waar je het voor kunt gebruiken.
Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een van de vele eiwitstoffen die ons lichaam bevat. Het komt vooral voor in de huis. Hyaluronzuur is het vulmiddel tussen de cellen. Je hebt dus enorm veel hyaluronzuur in je lichaam. De stof kan duizend keer zijn eigen gewicht aan water binden, dit is dus gigantisch veel. De stof werkt ook mee bij de aanmaak van collageen type 2 welke veel in andere bindweefsel soorten te vinden is. Het supplement van hyaluronzuur wordt steeds populairder. Zo heb je het product hyaluronan. Doordat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is is het niet schadelijk voor het lichaam. Het lichaam stopt ook net met de aanmaak bij het supplement van het product.
Waar kun je hyaluronzuur allemaal voor gebruiken?
Hyaluronzuur kun je voor verschillende redenen gebruiken. De stof wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij plastische chirurgie. Veel fillers bestaan zijn hyaluronzuur. Het opvullen van de lippen blijft wel 6 tot 12 maanden zichtbaar. Verder wordt het veel gebruikt voor gewrichten. Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van synovia in het gewricht. Naar mate we ouders word maken we minder synovia aan waardoor bewegingen moeilijker gaan. Artrose is hiervoor een voorbeeld. Om dit proces beter te laten verlopen kun je supplementen met hyaluronzuur. Dit is onschadelijk en kan gewoon op een veilige manier gedaan worden. Hyaluronzuur heeft een verzachtende werking en wordt daarom ook vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld oogdruppels om droge en vermoeide ogen tegen te gaan. Het wordt ook regelmatig gebruikt in producten tegen aften. Als je nog meer vragen hebt over het gebruik van hyaluronzuur kun je informatie opvragen bij de apotheek of huisarts.