Sommige mensen die snurken worden er zelf wakker van, maar vaker is het de partner, of zelfs de buren die er overlast van ondervinden. Snurken komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Bijna de helft van de mannen snurkt (weleens), terwijl “maar” een kwart van de vrouwen snurkt.
Wanneer u op uw rug of de zij slaapt heeft u de meeste kans te gaan snurken. Verkoudheid of griep zorgen dat de slijmvliezen in de keel- en neusholte dikker worden. Daardoor kan de lucht er moeilijker langs. Roken en maagzuur irriteren en verdikken de slijmvliezen in uw keel.
Ouderdom en oververmoeidheid zorgen dat de spieren in de tong en keel slapper worden, waardoor u meer kans heeft op snurken. Spierverslapping treedt ook op door geneesmiddelen zoals kalmerende- of slaapmiddelen. Mensen die te zwaar zijn hebben ook meer weefsel in de keelholte, en daardoor meer kans op snurken.
Een ongezonde vorm van snurken is het apneu-syndroon: daarbij houdt de slaper zo af en toe zijn adem in (een halve minuut) en ademt/snurkt dan weer verder.
Bron: Gezondheidsplein.nl