Menu
Online gezondheidsvoordelen

Veilig omgaan met medische websites: 5 tips

Zowel bedrijven als overheden moeten alles op alles zetten om de gebruikte persoonsgegevens op de juiste manier (volgens de AVG) te beveiligen. Op deze manier kunnen datalekken voorkomen worden en kan iedereen veilig gebruik blijven maken van het internet. Maar het achterlaten van persoonlijke gegevens op bijvoorbeeld medische websites blijft risico’s met zich meebrengen. Je hebt namelijk nauwelijks controle over de informatie die online ingevoerd wordt – en dit kan ook jaren later nog vervelende gevolgen hebben.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om de controle in eigen handen te houden en op een veilige manier om te gaan met medische websites. We geven je dan ook graag vijf praktische tips.

  1. Gebruik een VPN

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je eigen IP-adres niet meer zichtbaar is en dat je niet alleen anoniem maar ook beveiligd gebruik kunt maken van het internet. Niemand in het wifi netwerk dat jij gebruikt kan jouw verzonden en ontvangen data inzien. Een VPN-verbinding zorgt er namelijk voor dat jouw ip adres voor de buitenwereld verandert wordt. Op die manier kun je lastig gevolgd worden en wordt het voor instellingen zoals je internet provider onmogelijk om inzicht te krijgen in de websites die je bezoekt; en de data die je verstuurd.

  1. Let op het SSL-certificaat

SSL staat voor Secure Sockets Layer: een beveiligde laag tussen een server en internet browser. Dankzij de SSL worden gegevens beveiligd en kun jij zonder zorgen gebruik maken van het internet. In veel gevallen wordt er een beveiligde sleutel aan het SSL certificaat gekoppeld: je kunt deze herkennen aan het slotje dat voor de url in de browser verschijnt. Dit slotje bevestigd het feit dat je gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Zie je dit slotje niet verschijnen? Ben dan behoedzaam met het invoeren van persoonlijke gegevens.

  1. Zorg voor sterke inloggegevens

Hoewel het erg makkelijk kan zijn om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken is dit niet aan te raden. Zodra een hacker je wachtwoord te weten komt, heeft deze direct toegang tot al je accounts. Gebruik liever een goede wachtwoordmanager om verschillende wachtwoorden te gebruiken en deze vervolgens op te slaan zodat je ze niet vergeet. Zo’n wachtwoordmanager zorgt er niet alleen voor dat al je wachtwoorden op een veilige manier opgeslagen zijn, maar ook dat ieder wachtwoord sterk genoeg is en niet zomaar gehackt kan worden. Zorg er daarnaast voor dat je jouw inloggegevens nooit opschrijft of naar jezelf mailt.

  1. Ben voorzichtig met openbare netwerken

Er worden op maar genoeg locaties gratis openbare wifi-netwerken aangeboden. Hartstikke fijn natuurlijk, maar deze netwerken zijn niet altijd even goed beveiligd. Hackers kunnen zichzelf zonder enige moeite toegang verschaffen tot deze netwerken en hierdoor alle data relatief gemakkelijk inzien, opvangen en gebruiken. Probeer websites met belangrijke persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld medische websites dus altijd vanaf een beveiligd netwerk te openen. Wil je toch gebruik maken van een openbaar netwerk? Schakel dan je VPN-verbinding in zodat je toch de nodige anonimiteit en beveiliging ontvangt. Je data wordt op deze manier versleuteld waardoor een eventuele hacker er niets aan heeft.

  1. Stel tweestapsverificatie in

Veel medische websites bieden je de mogelijkheid tot een tweestapsverificatie bij het inloggen: een extra beveiligingslaag die de kans op een hack verkleint. Deze dubbele beveiliging komt op verschillende manieren voor. De meest voorkomende variant van tweestapsverificatie is authenticatie middels een toegangscode. Zodra jij in probeert te loggen wordt er een toegangscode naar één van je apparaten verstuurd (je smartphone bijvoorbeeld) welke je vervolgens in moet voeren om toegang te krijgen tot je account. Op deze manier hebben hackers minder kans om toegang tot jouw gegevens te krijgen!