Zoals je misschien weet worden in de medische wereld al sinds jaar en dag mondkapjes gebruikt. Soms werden mondkapjes ook buiten gedragen, bijvoorbeeld ten tijde van SARS. Nu het coronavirus rondgaat, zijn mondkapjes helemaal onderdeel geworden van het straatbeeld.
Verschillende mensen, diverse mondkapjes
Wat mondkapjes betreft zijn er verschillende varianten beschikbaar. Een zelfgemaakt kapje biedt niet dezelfde bescherming als medische mondkapjes, maar kan – zeker als je zelf ziek bent – een verschil maken. Door virussen zoals SARS, Ebola en COVID-19 is de vraag naar mondkapjes ontzettend gestegen.
Wat zijn medische mondkapjes?
Medische mondkapjes voldoen aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierdoor zijn ze geschikt om te gebruiken in de professionele zorg. Medische mondkapjes worden ook wel chirurgische mondkapjes genoemd. Ze kunnen onderling enigszins verschillen, maar hebben gemeen dat ze bedoeld zijn om de uitgeademde lucht van de gebruiker te filteren.
De filtercapaciteit van medische mondkapjes wordt aangegeven met een FFP-waarde. Dit werkt als volgt:
- FFP1: filtercapaciteit van meer dan 80%
- FFP2: filtercapaciteit van meer dan 94%
- FFP3: filtercapaciteit van meer dan 99%
Let goed op wanneer je mondkapjes wilt kopen, of deze voldoen aan de door jou gewenste filtercapaciteit.
Naast medische en zelfgemaakte mondkapjes bestaan er ook wasbare kapjes van professionele kwaliteit. Deze zijn zeker geschikt om te dragen in het openbaar. Hiermee verklein je de kans dat het virus verspreid wordt. Dit werkt echter alleen wanneer je het mondkapje gebruikt zoals het hoort.
Mondkapje gebruiken
Het is van belang dat je het mondkapje over zowel je mond als je neus draagt. Ook moet het kapje goed aansluiten op je gezicht. Een niet-medisch mondkapje houdt op deze manier druppels tegen die ontstaan bij hoesten, niezen en spreken, zodat ze niet worden verspreid. Een medisch mondkapje doet dit ook, maar heeft een dubbele functie: het beschermt tevens de drager tegen druppels uit de omgeving.
Let erop dat je het mondkapje zelf niet aanraakt wanneer je het draagt. Stel dat jij een virus met je meedraagt, dan worden eventuele druppels opgevangen door je mondkapje. Als jij vervolgens je kapje aanraakt kan het virus zich verder verspreiden via je handen. Daarom kun je een mondkapje het beste maar één keer gebruiken en daarna weggooien of wassen. Alsnog kan het gebeuren dat je met je handen een oppervlak aanraakt waarop zich virusdeeltjes bevinden. Daarom is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen met water en zeep.
Brildragers opgelet
Het kan nogal onhandig zijn; een bril en een mondkapje combineren. Ten eerste draag je al brilpoten, dus kunnen de elastiekjes van een mondkapje in de weg zitten. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn een kapje met bandjes die je achterop je hoofd vast maakt. Het tweede probleem met een mondkapje en een bril is dat je glazen gaan beslaan. Dit voorkom je door je brillenglazen te wassen met handzeep.