Een goede gezondheid heeft allerlei voordelen. Zowel op individueel vlak, als wanneer maatschappijbreed wordt gekeken. Om mensen zo gezond mogelijk te laten zijn, worden ongezonde dingen ontmoedigd. Denk aan alle mediacampagnes en prijsstijgingen van sigaretten om jongeren niet te laten beginnen met roken, en rokers te laten stoppen. Er is echter wel iets opvallends. Waar een op de vijf Nederlanders rookte vorig jaar, heeft bijna een evengroot percentage een problematisch alcoholgebruik. En dat terwijl alcohol op veel plekken gewoon verkocht wordt, en er zelfs reclame voor gemaakt mag worden. De populariteit van alcohol lijkt overigens wel af te nemen. Wordt alcohol drinken het nieuwe roken?
Niet drinken wordt steeds hipper
Dry January hebben we net achter de rug. Maar betekent dat dat veel mensen nu weer lekker een biertje of fles wijn opentrekken? Dat lijkt niet helemaal het geval te zijn. Hoewel alcoholische dranken lange tijd maatschappelijk vrij geaccepteerd waren, lijkt hier verandering in te komen. In de media verschijnt de ene na de andere test van alcoholische bieren. Wetenschappers staan te springen om te vertellen welke nadelige effecten alcohol wel niet heeft op ons lichaam. De ene na de andere fabrikant komt met hippe mocktails. Naast de minimaal drie kinderen, de hond en bakfiets, lijkt de nieuwe generatie hippe mensen (al dan niet tijdelijk) geen alcohol te drinken. Kijk maar eens naar de hits bij de hashtags #SoberisSexy en #SoberLife op Insta en Tiktok.
Een nieuw statussymbool: niet drinken
Een alcoholvrij leven als levensstijl is het nieuwe statussymbool. Enerzijds goed natuurlijk, gezien de problemen die alcohol kan veroorzaken. Er moet echter wel mee uitgekeken worden. Alcohol drinken is namelijk een keuze. Maar alcoholisme, dat gekenmerkt wordt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval, kan gezien worden als een chronische hersenziekte.
Alcohol drinken: wanneer is het eigenlijk een probleem?
Doordat alcohol minder maatschappelijk geaccepteerd lijkt te gaan worden, valt alcoholisme meer op. En daarmee ontstaat weer een ander gevaar, namelijk dat meer mensen hun alcoholgebruik gaan verbergen. Wanneer er eigenlijk sprake is van een alcoholverslaving? Meestal wordt de hoeveelheid alcohol die men drinkt binnen een bepaalde periode als criterium gehanteerd. Daarnaast zijn er echter nog meer indicatoren. Denk aan het veroorzaken van geestelijke, lichamelijke of sociaal-maatschappelijke problemen, of alcohol nodig hebben voor zelfvertrouwen te hebben, de realiteit te ontvluchten of problemen te vergeten.
Effectieve behandeling bij een alcoholverslaving
Veel mensen proberen bij een alcoholverslaving in eerste instantie zelf te minderen of te stoppen. Lukt dat niet, dan is het zeker goed hier professionele hulp bij in te schakelen. Op de website https://www.connection-sggz.nl/ van Connection SGGZ (Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg) vind je meer informatie over hun effectieve behandelmethode.