Vermoeidheid is normaal zoals deze maar weggaat zodra je hebt gerust. Steeds meer mensen ervaren dat vermoeidheid niet overgaat door rust te pakken. Ze wijzen hun volle agenda aan als schuldige voor de vermoeidheidsklachten. Maar die volle agenda is maar één factor die bijdraagt aan het energiegebrek. Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door een opeenstapeling van zaken die verkeerd gaan. Er is dan ook veel aan vermoeidheid te doen wat we in dit artikel zullen bespreken.
Oorzaken
Vermoeidheid kent vele oorzaken en kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Veel mensen komen met vermoeidheidsklachten bij de huisarts en het is tegelijkertijd één van de dingen waarvan het lastig is om de oorzaak te achterhalen. Om je een idee te geven; vermoeidheid kan veroorzaakt worden door:
- Een slechte nachtrust
- Slechte voeding
- Een ongezonde leefstijl
- Stress
- Een medisch probleem
Deze oorzaken kan je nog verder opdelen. Zo kan een slechte nachtrust worden veroorzaakt door een slecht bioritme, medicijnen, te veel koffie of stress. Veel voorkomende medische problemen die vermoeidheid kunnen veroorzaken zijn bloedarmoede, een traag werkende schildklier, diabetes of een depressie.
Om een goede aanpak van vermoeidheidsklachten is het goed om de oorzaak te achterhalen. Dit kan je doen aan de hand van een vermoeidheid test. Hier vindt je een goede test die gratis is.
Bij veel mensen wordt vermoeidheid veroorzaakt door de openstapeling van die niet optimaal gaan. Zo krijg je niet perse klachten als je slechte voeding eet maar als dit in combinatie met onvoldoende beweging en een volle agenda is wel. Met onderstaande tips kan je op verschillende vlakken voor verbetering zorgen, zodat je meer energie zult hebben.
Tip 1: eet gezond
Voedsel geeft ons lichaam energie. Wat dat betreft zit het bij de meeste mensen wel goed. Het typische westerse dieet bevat veel koolhydraten. We eten veel brood, pasta, aardappelen en rijst. Allemaal rijk aan koolhydraten. Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof van het lichaam. Ze worden omgezet in glucose waarna ze als brandstof dienen.
Maar voeding is meer dan calorieën. Voeding moet ons lichaam ook voorzien van vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Bepaalde vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn namelijk nodig voor de glucosestofwisseling. Het is daarom belangrijk om voeding te eten die echt voed; geen lege calorieën dus.
Onbewerkte voeding voed ons lichaam het beste. Hierin zitten alle voedingsstoffen zoals de natuur deze bedoelt heeft. Denk bij onbewerkte voeding aan groente, fruit, noten, volkoren granen, vis, zee- en schelpdieren en eieren.
Het voordeel van onbewerkte voeding is dat deze langzame koolhydraten bevatten. Deze worden langzaam omgezet in glucose. Hierdoor verloopt de afgifte van glucose geleidelijk en heb je langer energie.
Ben je moe dan heb je vaak juist de neiging om snelle koolhydraten en suikers te eten. Een koek of een reep bijvoorbeeld. Dit geeft snel energie maar toch kan je dit beter niet doen. Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel is veel insuline nodig. Dit zorgt er dan voor dat de bloedsuikerspiegel weer snel zal dalen. De bloedglucose schiet dan te ver naar beneden door waardoor je in een energiedip komt. Voor een goed gevoel van energie hou je de bloedsuikerspiegel het beste zo stabiel mogelijk en voorkom je de pieken in de bloedsuikerspiegel.
Tip 2: verminder stress
Stress is een grote energievreter. Stress kan allerlei oorzaken hebben. Deze kunnen in de werksfeer leggen. Denk daarbij aan een hoge werkdruk maar ook aan zaken zoals geen ruimte voor zelfontplooiing of dagelijks moeten dealen met ontevreden klanten. De oorzaak van stress kan ook in de privésfeer liggen, door relatie- of financiële problemen bijvoorbeeld.
Wat de oorzaak van je stress ook is, het is belangrijk dat je hier iets mee doet. Zoek naar oplossingen voor je stressgevers. Het zal niet mogelijk zijn om stress volledig uit je leven te verbannen maar waar je wel invloed op hebt is hoe je met stress omgaat. Wat ook helpt is om hulp te zoeken. Het geeft al meer ruimte als je begrepen wordt. Zorg altijd voor wat ontspanning in je leven om de stress te compenseren. Zo kan je gaan mediteren of aan yoga gaan doen. Maar ook een stevige wandeling of een half uurtje hardlopen doen wonderen om je hoofd weer leeg te maken.
Tip 3: zorg voor een goede nachtrust
Bij sommige lukt het niet om te slapen en anderen nemen niet voldoende tijd om te slapen. Een goede nachtrust bestaat uit minimaal 7 uur slaap. Plan je dag en avond zo in dat je daadwerkelijk 7 uur kunt slapen. Lukt het slapen niet dan is het goed om dit aan te pakken. Zo kan het helpen om geen blauw licht te hebben voordat je gaat slapen. Zet daarom een uur voordat je gaat slapen de tv uit en gebruik geen smartphone of tablet meer en ga een boek lezen. Drink na 14 uur geen koffie meer. Cafeïne kan wel 8 tot 10 uur in het bloed blijven en remt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
Tip 4: ga sporten
Als je vermoeid thuis komt is sporten misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is juist heel goed tegen vermoeidheid. Door te gaan sporten vergroot je de capaciteit van hart en longen. Deze kunnen hierdoor meer zuurstof naar de cellen transporteren waardoor je meer energie krijgt.
Door te sporten verhoog je tevens je spiermassa. Hierdoor kunnen je spieren meer glycogeen (de vorm waarin koolhydraten worden opgeslagen) opslaan.
Door te sporten verbeter je tevens je insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je meer glucose uit je bloed opnemen wat meer energie geeft.
Tip 5: eet ontstekingsremmende voeding
Inflammatie (laaggradige ontstekingen) vreet energie. Het wordt veroorzaakt door een slecht dieet en stress. Om inflammatie te verminderen eet je het beste voeding wat rijk is aan antioxidanten en vitaminen. Groenten en fruit zijn goede leveranciers van deze voedingsstoffen. Ook omega 3 vetzuren helpen inflammatie te verminderen. Vette vissoorten, avocado, spruitjes, boerenkool, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn goede leveranciers van omega 3 vetzuren.