Menu
Aandoening

Help, een aambei! Wat nu?

101195179Aambeien zijn pijnlijk en lastig. Je bent ze liever kwijt dan rijk! Toch kan de situatie zich voordoen dat je ermee te maken krijgt. Wat zijn aambeien nu precies en wat kun je er tegen doen?

Wat zijn aambeien?

Aambeien kun je ook wel gezien als gezwollen bloedvaten. Het zijn uitstulpingen die te vinden zijn aan de binnenkant van de anus. Ze zijn erg vervelend omdat ze kunnen jeuken en een branderig gevoel met zich meebrengen. Bovendien kun je tijdens ontlasting te maken krijgen met slijm of bloed.

Wat kun je tegen aambeien doen?

Aambeien kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat je ontlasting zo zacht mogelijk is. Dit kun je doen door genoeg water en vezelrijke voeding binnen te krijgen. Ook voldoende lichaamsbeweging is erg belangrijk. Heb je aandrang om naar het toilet te gaan? Doe dit dan zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht met het naar de toilet gaan, hoe harder de ontlasting ook zal worden. Probeer daarnaast zo weinig mogelijk te persen tijdens je toiletbezoek.

Een vochtig doekje na gebruik van het toilet kan ook helpen, net als een warm bad. Probeer ruw w.c. papier zoveel mogelijk te vermijden.

Is er medicatie tegen aambeien verkrijgbaar?

Bij de apotheek en drogist kun je een aantal medicijnen krijgen als je last hebt van aambeien, bijvoorbeeld aambeienzalf. Deze medicijnen kunnen je helpen om de klachten te verminderen. Enkele medicijnen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld vaselinecetomacrogolcrème, zinksulfaatvaselinecrème of zinkoxidezetpillen.

Ook lidocaïne vaselinecrème bij pijn of brandende jeuk, hydrocortisonvaselinecrème om een ontsteking te remmen en diltiazemcrème kunnen helpen bij aambeien.

Moet er een huisarts ingeschakeld worden?

Blijf je klachten houden, of heb je voortdurend last van bloed bij de ontlasting? Kijk dan op Apotheken.nl of maak een afspraak bij de dokter. Uiteraard kun je altijd overleg hebben met een huisarts, ook als de klachten minder ernstig zijn. logo