Menu
Coronavirus / Long, lever, nieren

Longschade door het coronavirus

Het coronavirus is sinds 27 februari van dit jaar in ons land. Sinds dit virus is ons land werken regering, RIVM en vitale beroepsorganen enorm hard om het virus te beperken en te bestrijden. Om ons steentje hieraan bij te dragen is het van belang om de adviezen van het RIVM op te volgen. Een vraag die bij veel mensen speelt is: wat voor effect heeft het coronavirus op het lichaam? In het bijzonder op de longen.

Relatie tussen longen en ziek worden

Via de mond en luchtwegen komen bacteriën en virussen binnen. Een virus is razendsnel en kleeft zich binnen onafzienbare tijd aan de cellen van uw longen. Het lichaam ontdekt de binnengedrongen ziekteverwekker. Om de ziekteverwekkers uit te schakelen zal het immuunstelsel in werking treden. Het coronavirus is een virus dat het lichaam niet herkent. Om het virus op te ruimen maakt het lichaam zelf een stofje aan. Het aanmaken van het stofje zal enige tijd in beslag nemen. Wanneer u immuunsysteem te hard werkt, kan dit schade veroorzaken aan uw lichaam. Uw longweefsel waar het virus is binnengedrongen, kan (permanent) beschadigd raken.

Ontstoken longen

De longen bestaan uit 5 longdelen. Wanneer iemand besmet is met het coronavirus zitten in al deze delen ontstekingen. Deze ontstekingen zorgen voor benauwdheid. Een patiënt kan bovendien extra zuurstof ondersteuning nodig hebben.

Intensive Care

Het coronavirus heeft een dermate impact op uw lichaam wanneer belangrijke lichaamsfuncties gaan uitvallen, zoals ademhaling. Wanneer dit het geval is komt u terecht op de Intensive Care. Op de Intensive Care wordt u in slaap gebracht, zodat u kunstmatig beademd kan worden. Verschillende machines houden continu in de gaten hoe uw lichaamsfuncties functioneren. De metingen van de machines worden bekeken door de verpleegkundigen en op basis hiervan wordt gehandeld.

Patiënten van de Intensive Care

Wist u bij patiënten die aan de beademing liggen kunnen ontstekingen overgaan in littekenweefsel. Deze littekens op de longen worden fibrose genoemd. Iemand met fibrose kent een langer herstelproces en zal langer last hebben van klacht, omdat de zuurstofopname minder is. De longen zijn de aanvoer voor zuurstof in het gehele lichaam. Minder zuurstof betekent kortademigheid en snellere vermoeidheid na inspanning.

Herstel van het coronavirus

Het is niet duidelijk hoe het herstelproces van het coronavirus eruit ziet. Dit komt omdat het virus nieuw is. Mocht een patiënt beademd zijn geweest, kan het herstel een halfjaar tot een jaar duren. Soms is een volledig herstel niet mogelijk. De longen zijn ernstig beschadigd. Niet volledig herstel kan zowel voorkomen bij mensen die beademd zijn als niet beademde mensen.