Eén uitgave die we dit jaar in groten getale doen die we aan het begin van het jaar niet verwacht hadden te zullen doen, is stoffen mondkapjes kopen. Een mondkapje dragen in het openbaar is iets wat we vooral met Aziatische landen associëren, maar de noodzaak hiertoe is helaas onze kant op gekomen. In de medische wereld was het dragen van een mondkapje natuurlijk al lang een goed gebruik. Alleen zijn die medische wereld van een andere orde van bescherming dan stoffen mondkapjes, en daarom zijn ze in deze tijden in principe ook gereserveerd voor de zorg. Waarom dragen we dan eigenlijk die stoffen mondkapjes?
Beperkte bijdrage tegen verspreiding virus
Een stoffen mondkapje noemt men ook wel een niet-medisch mondkapje. Dit om aan te duiden dat het niet om een wegwerpmondmasker gaat dat ook niet dezelfde bescherming biedt als in medische omstandigheden de standaard is. Die mondkapjes zijn simpelweg onmisbaar in de zorg en zijn daarom in de eerste plaats daarvoor gereserveerd. Dat betekent niet dat een stoffen mondkapje niet beschermt. Hoewel de beschermde werking volgens het RIVM ‘beperkt’ is, hebben stoffen mondkapjes met filter wel degelijk een functie. Op drukke plaatsen waar de anderhalve niet altijd in acht genomen kan worden (zoals in het openbaar vervoer) levert het dragen van niet-medische mondmaskers een beperkte bijdrage aan het beperken van de verspreiding van het coronavirus en andere virussen. Je voorkomt er vooral mee dat een virus wat jij mogelijk met je meedraagt bij een ander terechtkomt. We beschermen elkaar dus door het dragen van een stoffen mondkapje.
Waar moet je een mondkapje dragen?
Het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer. Het advies is ook om er een te dragen in binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn. Dat zijn plekken zoals winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, attractieparken, parkeergarages en benzinestations. Het advies geldt ook voor wanneer je staat of loopt in cafés en restaurants en in theaters, bioscopen en concertzalen. Wanneer je zit, mag je het mondkapje afzetten. Daarnaast geldt ook voor contactberoepen het dringende advies om een mondkapje te dragen, en dat advies geldt voor zowel voor de dienstverlener als voor de klant. Het advies geldt niet voor besloten gebouwen zoals scholen, kerken en verenigingsgebouwen.
Wat als je geen mondkapje draagt?
In het openbaar vervoer is dragen van het mondkapje verplicht. Als je er daar geen draagt, kun je een boete krijgen. Daar waar het gaat om een (dringend) advies tot het dragen van een mondkapje kun je geen boete krijgen. Organisaties of ondernemers mogen zelf bepalen of ze het dragen van een mondkapje dringend adviseren of zelfs verplicht stellen in hun panden. De winkeleigenaar of beheerder mag je dan ook daarop aanspreken. Je riskeert echter geen boete door het niet dragen van een mondkapje waar dat door een organisatie of ondernemer geadviseerd of verplicht gesteld wordt buiten de landelijke verplichtingen om. Wel kun je natuurlijk dringend verzocht worden om het pand te verlaten.
Leuk is anders. Hoewel?
Is het leuk dat we met zo’n mondmasker op moeten lopen, waarin ademen moeilijk gaat, je bril blijft beslaan en je het snel warm krijgt? Natuurlijk niet. Maar we doen het om samen zo snel mogelijk van dat nare coronavirus af te komen. Daar moet iedereen zijn bijdrage aan leveren. Dat wil niet zeggen dat we er niet het beste van kunnen maken. Daarom is er een ruim aanbod aan mondkapjes met print te koop om er iets grappig, gaafs of modieus van te maken. Laten we die kans grijpen en er het positieve van inzien.