Menu
Coronavirus

Wanneer bereiken we groepsimmuniteit?

Een heleboel mensen in Nederland hebben het coronavirus gehad of dragen deze nu bij zich. Echter hebben we ook al de 1 miljoen vaccinaties aangetikt. Volgens demissionair minister De Jonge zal dit straks sneller gaan en moeten we denken aan 2,5 miljoen inentingen per week. Maar wanneer bereiken we nou groepsimmuniteit?

Wat houdt groepsimmuniteit in en wanneer bereiken we deze?

Groepsimmuniteit is het punt waarop genoeg mensen immuun zijn voor het coronavirus. In ieder geval genoeg dat het virus zich niet langer kan verspreiden. Maar natuurlijk is de grootste en belangrijkste vraag: ”Wanneer bereiken we groepsimmuniteit?”. Hier zijn de meningen nog over verdeeld. Vorig jaar werd door RIVM-baas Jaap van Dissel een percentage van 50 tot 60% genoemd van mensen die immuun moeten zijn. Echter benoemd de New York Times deze week een percentage van wel 70 tot 90%.

Welk percentage genoeg is, is op dit moment nog koffiedik kijken. Dit is onder andere ook afhankelijk van welke maatregelen er getroffen worden. Scherpen ze deze aan of laten ze het virus hun gang gaan door bijvoorbeeld alle vliegvakanties weer mogelijk te maken? Één ding is duidelijk: hoe meer mensen corona hebben gehad of zijn gevaccineerd, hoe eerder we groepsimmuniteit behalen.

Vaccineren

Uit onderzoek is gebleken dat op dit moment 77% van de Nederlandse bevolking zich wil laten vaccineren. Stel dat deze 77% genoeg is, wanneer bereiken we dit dan? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Één van deze factoren is het tempo waarin er gevaccineerd wordt. Op dit moment wordt er verwacht dat we op 14 maart 2021 op de 2,5 miljoen prikken zitten. Als we ditzelfde tempo aanhouden dan zal het aantal in november op 14,5 miljoen liggen. Echter moet men er dan ook nog aandenken dat er bij veel vaccins een tweede prik gezet moet worden. Dus de 14,5 miljoen wordt dan gedeeld door twee.

We kunnen dus wel stellen dat het vaccinatietempo aanzienlijk hoger mag. Daarvoor is er echter nog wel één zorgpunt: de levering. Zo schrijft demissionair minister De Jonge deze week aan de Tweede Kamer dat het voor fabrikanten moeilijker blijkt te zijn om op te schalen. In tegenstelling tot dit zorgpunt, is De Jonge wel optimistisch dat de leveringen in het tweede kwartaal flink zullen toenemen.

Duur van immuniteit

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we zo snel mogelijk groepsimmuniteit kunnen bereiken en weer een beetje terug naar het ”normaal” gaan. Maar hoe lang blijft u eigenlijk beschermd? In ieder geval een half jaar maar waarschijnlijk nog langer. Dit blijkt uit het bloedonderzoek van het RIVM. Bij ruim 90% mensen van de mensen waarbij antistoffen in het bloed zijn gevonden, zijn deze ruim 6 maanden later nog steeds aanwezig in het bloed. Tevens blijkt dat 5% van de bevolking vóór de derde golf al over deze antistoffen bezat. Ook de mensen van de eerste lichting vaccinaties zijn dus zeker 6 maanden beschermd en worden op voet gevolgd of deze bescherming nog langer gaat duren. Het is dus ontzettend nuttig om mee te doen aan deze onderzoeken.

Al het coronanieuws vindt u op de site van de rijksoverheid en de ontwikkelingen volgt u via het RIVM.