Suikerziekte of diabetes is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Naar schatting zijn er in 2025 ruim een miljoen diabetici in ons land. Volgens sommige artsen zijn dit er nu al zoveel. Hoe dan ook, diabetes is een groter wordend probleem. Dit zit hem voornamelijk in voeding en levensstijl. Slecht eten en weinig bewegen kan diabetes opleveren, diabetes type 2 dan. Type 1 diabetes is aangeboren.
Ook steeds meer jongeren krijgen diabetes. En dit heeft bij deze leeftijdscategorie een grote impact. Symptomen kunnen zijn:
- Vermoeidheid
- Enorme dorst
- Kortademigheid
- Pijn in benen
Mensen met suikerziekte maken te weinig insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker goed in het lichaam wordt opgenomen. Diabetici kunnen dit niet meer op eigen kracht en dienen insuline te spuiten. Met een naaldje wordt bijvoorbeeld dagelijks wat extra insuline toegediend. Dit kan gelukkig zelf. Zelfzorg staat bij diabetes sowieso centraal. Want niet alleen het behandelen doet iemand zelf, het meten ook. Laten we eens kijken naar de meting.
Diabetici dienen hun glucosegehalte te meten, dit is de bloedsuiker. Ieder mens heeft een bepaald glucosegehalte. Bij diabetici voert het lichaam de suiker niet goed af. Een goed gehalte zit tussen de 4,5 en 8 mmol/l. Zaak is nu dus om te weten of het gehalte te hoog is. Dit kan gedaan worden bij een huisarts maar veel vaker door middel van een meting die zelf wordt uitgevoerd met een glucosemeter.
Een glucosemeter is een handzaam apparaatje, vaak niet groter dan een telefoon, met een display. De meter werkt aan de hand van bloed, bloed dat ingevoerd wordt op een teststrip. Na het invoeren van strip toont de meter binnen 10 seconden het resultaat op het display. Dit resultaat houdt het bloedsuikergehalte in. Aan de hand van dit resultaat wordt dus behandeld. In Nederland zijn een tiental grote fabrikanten van glucosemeters actief.
Iedere glucosemeter kent een bepaalde teststrip. En deze strip is nooit generiek. Op die teststrip moet een druppeltje bloed worden geplaatst. En met het bloed erop wordt de strip in de meter geschoven. De teststrip zorgt voor een chemische reactie. Per meting wordt een teststrip gebruikt.
Behalve de glucosemeter en de teststrip is een lancet en prikpen nodig. Hiermee wordt de druppel bloed voor op de teststrip verkregen. Gelukkig zijn de lancetten tegenwoordig erg dun waarmee prikken vrijwel pijnloos wordt. Per meting wordt ook een lancet gebruikt.
Diabetici meten en behandelen zo zelf. De glucosemeter is een daarmee veelgebruikt zelfzorgmiddel voor bijna een miljoen Nederlanders. Aan de hand van de glucosewaarde wordt niet alleen behandeld. Diabetes is te genezen, type 2 dan weliswaar. Door gezondere voeding zal de glucosewaarde zich aanpassen. De glucosemeting dient op die manier dus ook als manier om te monitoren of de veranderende levensstijl effect heeft.
Een voordeel van een aandoening die veel voorkomt is dat prijzen van hulpmiddelen dalen, zo ook bij diabetes. Een meter kost vaak nog geen 20 euro…