Overgewicht wordt door acht op de tien mensen terecht aangemerkt als belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van diabetes, maar slechts negen procent ziet om die reden de eigen kans op diabetes toenemen.Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van VGZ.
Diabetes plaatsen Nederlanders in de top-3 van volksziektes in Nederland, naast kanker en hart- en vaatziektes. Drie op de tien Nederlanders denken zelf risico te lopen op diabetes. Dat schrijven zij toe aan erfelijkheid en leeftijd. Meer dan 80% van de Nederlanders vindt dat het risico op diabetes wordt onderschat en pleit voor meer voorlichting vanuit de zorgverzekeraars of de politiek. Tegelijkertijd vinden bijna acht op de tien Nederlanders dat hier ook een eigen verantwoordelijkheid ligt bij mensen zelf en dat mensen met hun leefstijl meer rekening moeten houden met de kans op diabetes. Mannen denken vaker dan vrouwen dat als je diabetes hebt dat je dat direct merkt (11% versus 6%) en dat mensen met diabetes maar beter niet aan grote sportevenementen moeten deelnemen (10% vs. 5%).
Sporten met diabetes
Maurice Oostendorp, bestuurder van Coöperatie VGZ: “Meer dan een miljoen Nederlanders hebben diabetes en ieder jaar komen daar 70.000 mensen bij. Wij geven de lopers van de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar een speciaal startbewijs mee. Iedere loper krijgt hetzelfde startnummer, namelijk nummer 2. Dit is een verwijzing naar diabetes type-2. Dat is de niet-aangeboren variant die in Nederland het meeste voorkomt. Met een gezonde levensstijl is het ontstaan van diabetes type 2 te voorkomen, maar bewegen heeft ook een positief effect als mensen al diabetes hebben. Om onze verzekerden goed te kunnen voorlichten over hoe te sporten met diabetes, doen we samen met het UMC St Radboud in Nijmegen onderzoek naar diabetes rondom deze editie van de Nijmeegse Vierdaagse”.
Prof. Dr. Maria Hopman, inspanningsfysioloog van het UMC St Radboud in Nijmegen: “Zolang je voldoende eten en drinken bij je hebt, en je medicatie afstemt op je activiteit, is er geen enkele reden waarom je als diabeet niet de Vierdaagse zou kunnen lopen of andere sporten al dan niet op hoog niveau zou kunnen uitoefenen. We onderzoeken nu welke verschillen er bestaan voor de lopers met en zonder diabetes om toekomstige lopers van de Nijmeegse Vierdaagse en andere sporters gerichte tips te kunnen geven.”
Overgewicht oorzaak
Acht op de tien Nederlanders zien overgewicht als belangrijkste oorzaak van diabetes. Daarnaast zien zij te weinig beweging (52%), erfelijke aanleg (46%), ouder worden (43%) en te vet eten (40%) als veroorzakers van diabetes. Mannen noemen daarnaast ook vaker alcohol (21%) en jongeren juist te veel suiker eten (46%) als veroorzakers van deze volksziekte. Diabetici geven vaker dan niet-patiënten aan dat te weinig beweging een veroorzaker van diabetes is.
Slechte doorbloeding onbekend syndroom
Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) geeft aan iemand in zijn of haar omgeving te kennen met diabetes. Deze mensen weten ook meer van de ziekte af. Een aantal symptomen van diabetes weten Nederlanders spontaan te noemen: dorst (64%), vermoeidheid (52%), slecht genezende wondjes (49%), slecht zien (44%) en veel plassen (43%). Dat ook slechte doorbloeding een symptoom is van diabetes, weet slechts een kwart van de bevolking. Twee derde van de Nederlanders geeft aan direct naar de huisarts te gaan als er een vermoeden van diabetes is. Eén op de drie Nederlanders zou het fijn vinden om een zelftest te kunnen doen om te checken of men diabetes heeft.
Insuline spuiten
Wie eenmaal diabetes heeft, is voor de rest van zijn leven gebonden aan een aantal gevolgen. Nederlanders zijn goed bekend met het insuline spuiten (77%), het dagelijks controleren van de bloedsuikerspiegel (74%), rekening houden met alles wat je eet (69%), medicijnen nemen (67%) en altijd voldoende eten en drinken meenemen als je ergens heen gaat (60%).