Enkele maanden geleden berichtte Nu.nl dat drie kwart van de Nederlanders nog steeds te weinig weet over reanimatie. Positief nieuws is dat steeds meer mensen weten wat een AED is, echter weet slechts een kwart hoe het apparaat werkt. Een alarmerend cijfer want wekelijks krijgen zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartaanval. Vandaar dat we er in dit bericht dieper in gaan op het reanimeren en de AED.
Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis zegt in het artikel dat de lage kennis over reanimatie ernstig is. Hij noemt het zelfs van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen. Zorg dus dat je een reanimatiecursus volgt of in ieder geval weet waar een AED apparaat staat en hoe je deze kunt gebruiken.
De 6 stappen bij reanimeren.
- Controleer het bewustzijn door voorzichtig het slachtoffer te schudden en te vragen hoe het gaat. Krijg je geen reactie dan is het slachtoffer bewusteloos.
- Bel direct 112. Zijn er meerdere mensen aanwezig? Zorg dat dat één iemand een AED haalt. De mensen van de meldkamer zullen je verder instrueren.
- Controleer de ademhaling. Leg daarvoor een hand op het voorhoofd en kantel het naar achteren om de luchtwegen te openen. Til vervolgens de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand. Controleer voor maximaal 10 seconden door te kijken, luisteren en te voelen.
- Start met 30 borstcompressies door:
- Uw hand midden op de borstkas te plaatsen;
- Duw vervolgens het borstbeen ongeveer 5 cm in;
- Herhaal deze procedure 30 keer in een tempo van 100 keer per minuut (maximaal 120 per minuut);
- Voorkom gebroken ribben door niet met uw vingers op de ribben te duwen.
- Beadem 2 keer door:
- De kinlift toe te passen (zie stap 3);
- Kantel het hoofd naar achteren zodat de luchtwegen vrij komen;
- Knijp de neus dicht;
- Beadem 1 seconde zodat de borstkas omhoog komt. Kijk daarvoor naar de borstkas
- Laat het slachtoffer uitademen voordat je voor de 2 keer gaat beademen.
- Vervolg het reanimeren en wissel 30 borstcompressies af met 2 beademingen.
- Gebruik de AED als die er is. Onderbreek daarvoor kort de reanimatie om het apparaat aan te sluiten. Ontbloot daarvoor eerst de borstkas, zet de AED aan en volg altijd de instructies van het apparaat totdat het ambulance personeel je opdracht geeft om te stoppen.
Door het hele land zijn AED’s verspreid maar niet alle apparaten zijn 24/7 bereikbaar. Weet je niet zeker of er een in de buurt staat dan kun je altijd online een AED kopen. Overweeg je om samen met de buurtbewoners een AED aan te schaffen? Koop dan ook een AED kast wanneer je het apparaat buiten plaatst. Op die manier voorzie je het apparaat ook in de winter de juiste temperatuur. Een AED apparaat kan namelijk niet tegen hoge temperatuurverschillen.