Menu
Kanker

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is gelukkig steeds minder vaak dodelijk. Vrouwen tussen de 40 en 70 jaar hebben de meeste kans op deze vorm van kanker. Maar er zijn ook gevallen bij jonge meisjes bekend.

Bij een abnormale bloeding uit de vagina moet u direct naar de huisarts gaan voor een inwendig onderzoek en een uitstrijkje. Baarmoederhalskanker groeit vaak langzaam en met meerdere uitstrijkjes kan de kanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Zo worden uitzaaiingen naar andere lichaamsdelen voorkomen.

De kans op baarmoederhalskanker neemt toe door de volgende zaken:

  1. Roken
  2. Geen uitstrijkjes laten  maken
  3. Abnormale seksuele praktijken
  4. Veel wisselende partners
  5. Seksueel actief op jonge leeftijd
Symptomen
Symptomen zijn zeldzaam en daarom zijn uitstrijkjes zeer belangrijk. Soms kan er een onregelmatige bloeding of abnormaal veel afscheiding zijn. Na de menopauze is een bloeding een veel voorkomend symptoom.
 
Diagnose en behandeling
Wanneer er een uitstrijkje wordt gemaakt en er zijn abnormaal veel cellen gevonden dan is een bezoek aan het ziekenhuis de volgende stap. Hier wordt dan een colposcopie gedaan. Hierbij wordt de baarmoederhals met een microscoop gekleurd zodat abnormale cellen beter zichtbaar worden. De baarmoederhals wordt verdooft met kleine injecties en de aangetaste delen worden weggesneden of gebrand, vaak met laserstralen.  De ziekte kan hierna genezen.
Als het aangetaste gebied groot is, wat vaker voorkomt bij vrouwen die niet regelmatig een uitstrijkje laten maken, wordt het weefsel via een operatie verwijderd en soms wordt dan meteen de baarmoeder verwijderd. Als er uitzaaiingen buiten de baarmoeder zijn is chemotherapie en.of bestraling een nodige behandeling. Helaas zijn de verwachtingen hierbij veel minder positief.
 
Wenst u meer informatie over kanker? Kijk in onze webgids!