Zeker in deze tijd van het jaar heeft u de kans een verkoudheid of griep op te lopen. Snotteren, hoofdpijn, keelpijn en u over het algemeen niet lekker voelen zijn klachten die zowel bij de griep als bij een verkoudheid horen. Wat is het verschil tussen een verkoudheidje of griep?
Verkoudheid
Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Vaak voelt u een verkoudheid wel aankomen. Zo kunt u bijvoorbeeld eerst last van uw keel krijgen en de volgende ochtend wakker worden met een verstopte neus. Een verkoudheid gaat meestal naar een paar dagen over en vaak bent u nog wel in staat uw dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Omdat een verkoudheid een virus is kunt u ook anderen besmetten. We weten tegenwoordig allemaal hoe belangrijk het is om uw handen te wassen en niet te dicht bij een ander in de buurt te komen. Volwassenen krijgen gemiddeld 3x per jaar te maken met een verkoudheid.
Griep
Griep wordt net als een verkoudheid veroorzaakt door een virus. Symptomen zoals koorts, snotteren en spierpijn over uw gehele lichaam kunnen van de een op de andere dag op duiken. Anders als bij een verkoudheid voelt u de griep vaak niet aankomen. De griep kan u helemaal plat leggen. Het liefst kruipen we in bed met een warm dekentje en een kop thee. Een griepvirus kan soms 2 weken aanhouden en vaak bent u niet in staat iets anders te doen dan in bed liggen. Ook het griepvirus is besmettelijk dus pas op met uw medebewoners.
Verkoudheid of griep?
Twijfelt u tussen een verkoudheidje of griepje? Meestal is het dan een verkoudheid. Ook van een verkoudheid kunt u zich flink beroerd voelen en toch zijn de klachten van de griep zo heftig dat u dan wel weet dat het griep is. Ziek goed uit, drink voldoende en verlicht uw klachten met paracetamol of neusspray.