Hoe ontwikkelen de hersenen zich naar mate we ouder worden? Hoe komt het dat we vergeetachtig worden?
Voortdurende veranderingen
Onze hersenen ondervinden constant veranderingen. Het is per levensperiode verschillend hoe de hersenen zich gedragen. Ze passen zich aan aan de bezigheden van de persoon. Wat vitaliteit betreft is er weinig verschil tussen het brein van een tiener en een vijftigjarige. Het verschil zit hem in hetgeen waar de hersenen mee bezig zijn. Tot het vijfentwintigste levensjaar ontwikkelen deze zich, daarna beginnen ze te krimpen. Deze achteruitgang heeft verder geen invloed op het iq. Vergeetachtigheid is het resultaat van het niet genoeg gebruiken van de hersenen. Informatie wordt niet snel uit het brein gewist. Het is alleen een kwestie van langer zoeken omdat de verbindingen tussen de hersencellen iets minder worden.
Neurotransmitters
Tussen de hersencellen vindt communicatie plaats met behulp van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stofjes die bepaalde gemoedstoestanden met zich mee kunnen brengen. Twee voorbeelden hiervan zijn serotonine en dopamine. Serotonine zorgt voor gevoelens van ontspanning, enthousiasme en vrolijkheid. Dopamine is verantwoordelijk voor de gevoelens van geluk en verlangen.
In onze tienerjaren zijn wij vooral voor deze twee erg gevoelig. Hierdoor zijn wij in staat om op deze leeftijd halsoverkop verliefd te worden. Wanneer wij ouder worden zijn wij minder gevoelig voor deze stoffen. Om tot dezelfde intense emoties te komen als in onze tienerjaren moet er dus heel wat gebeuren.
Isolerende lagen
Tot het ongeveer het vijftigste levensjaar zijn onze hersencellen bedekt met isolerende laagjes. Hoe dikker deze laagjes zijn, des te beter de communicatie tussen hersencellen verloopt. Vanaf het zestigste levensjaar begint de afbraak hiervan. Hierdoor hebben we op latere leeftijd meer tijd nodig voor het verwerken van informatie. Dit zorgt voor een trager reactievermogen.
Voor tips over het gezond houden van de hersenen klikt u hier
Bron: Infonu.nl