Menu
Zorgverzekering

Incontinentie: wat vergoed je zorgverzekering?

Urineverlies is een lastig probleem. Veel Nederlanders krijgen ermee te maken. En boven de 75 jaar is zelfs rond 20% van alle ouderen incontinent. Een vervelend probleem, want het is niet fris en ook onaangenaam voor jezelf. Ook kan het soms tot psychische klachten leiden. En dan is er natuurlijk ook nog de financiële kant. Want incontinentieluiers of andere materialen kosten natuurlijk geld. En wat vergoed de zorgverzekering daarvan precies? Lastig, want de regels veranderen elk jaar en worden steeds ondoorzichtiger. In deze blog zetten we alles even voor je op een rij.

Incontinentiemateriaal zelf kopen

Het klinkt misschien niet logisch, maar veel mensen kopen hun incontinentiemateriaal vaak gewoon zelf. Wanneer je dit laat vergoeden door je zorgverzekeraar, dan zitten daar namelijk wat nadelen aan. Zo mag je niet zelf het merk en soort incontinentiemateriaal uitzoeken. En ook de hoeveelheid wordt door de zorgverzekeraar bepaald. Dit wordt berekend aan de hand van het advies van de huisarts. Ten slotte krijg je zo ook geen eigen risico in rekening gebracht. Het is handig om van te voren even te berekenen wat je kwijt bent met en zonder vergoeding. Soms scheelt dit namelijk maar heel weinig. En dan is het vaak prettiger om zelf je eigen materiaal uit te zoeken.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Elke zorgverzekeraar heeft andere voorwaarden inzake incontinentiemateriaal. Bereken eerst hoeveel je op jaarbasis moet betalen aan incontinentiemateriaal. Bepaal daarna of je dit eventueel zelf wilt betalen of niet. Vervolgens zoek je via de vergelijkingssites online naar de zorgverzekering met de beste vergoeding. Houd er rekening mee dat je wel eerst je eigen risico van 385 euro moet betalen. Soms is het na het doorrekenen van alle kosten beter om het materiaal zelf te betalen.

Worden alle kosten vergoed?

Dit hangt ook weer af van de zorgverzekeraar en welke materialen je nodig hebt. Allereerst moet de huisarts een doorverwijzing opstellen om de materialen vergoed te krijgen. Ze worden ook niet in alle gevallen vergoed (denk bijvoorbeeld aan kortdurende incontinentie). In principe worden alle kosten voor 100% vergoed. Gebruik je hele dure incontinentieluiers, dan moet je soms een deel bijbetalen. Ook vallen sommige hulpmiddelen zoals een plaswekker, weer onder de aanvullende verzekering.

Incontinentie

Wat wordt wel en niet vergoed?

Wat er precies wordt vergoed, kun je vinden in de Zorgverzekeringswet. Wegwerpluiers, luierbroekjes, netbroekjes, wasbare luiers, anaaltampons of anaalpluggen worden allemaal vergoed. Overige producten zoals bijvoorbeeld plaswekkers, worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Andere producten zoals beschermende producten voor de huid, middelen tegen geurtjes, beschermende kleding of onderleggers voor op bed worden niet vergoed.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je gaat allereerst naar de huisarts en die bepaalt of er wel of geen materialen vergoed worden. Daarna ga je naar de apotheek. Vaak wordt het incontinentiemateriaal geleverd door Benudirect of Pluripharm. Zij regelen alles met de zorgverzekering. In een intakegesprek wordt de juiste soort en hoeveelheid materialen vastgesteld. Dit wordt vastgelegd in een online dossier. Dit kun je zelf eventueel ook inzien. Hier worden alle gegevens in vastgelegd.