Wanneer u zorg nodig heeft krijgt u veel kosten vergoed vanuit uw zorgverzekering. Nu het jaar opnieuw begonnen is staan alle tellers weer op nul en moet u vaak eerst weer uw eigen risico betalen. Naast het eigen risico kunt u ook te maken met een eigen bijdrage, wat is het verschil.
Verplicht eigen risico
Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht tot het afsluiten van een basis zorgverzekering. Bij elke basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Wanneer u zorg nodig heeft uit de basisverzekering betaalt u eerst uw risico en zijn de overige kosten voor uw zorgverzekeraar. Het verplichte eigen risico betaalt u elkaar jaar indien u zorg uit de basis verzekering nodig heeft. Op 01 januari gaat de teller weer op 0 en moet u weer opnieuw eerst die € 385,- betalen. Verwacht u weinig tot geen zorg nodig te hebben? Dan kunt u er voor kiezen uw vrijwillige risico te verhogen. U betaalt dan minder zorgpremie per maand maar betaalt bij een eerste rekening wel meer eigen risico.
Eigen bijdrage
Naast het verplichte eigen risico kunt u bij een rekening ook te maken krijgen met een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage kan ook in rekening worden gebracht wanneer u uw verplichte risico al volledig betaald heeft. Indien u bijvoorbeeld een bril nodig heeft dekt de verzekeraar vanuit de basis verzekering een bepaald bedrag. Is de rekening hoger dan het bedrag dat vergoed wordt dan dient u het overige deel als eigen bijdrage zelf bij te betalen.
Eerst uw eigen risico of eigen bedragen betalen
Heeft u zorg nodig gehad waarbij u een eigen bijdrage dient te betalen? U betaald eerst het bedrag van de eigen bijdrage vervolgens vallen de overige kosten onder het verplicht eigen risico, heeft u uw eigen risico volledig betaald? Dan is het bedrag wat overblijft voor de zorgverzekeraar.
Aan het einde van het jaar sluiten veel mensen over van zorgverzekeraar. Het is goed om van te voren in te schatten welke zorg u verwacht nodig te hebben en hierop de verzekeraars te vergelijken.