Heb jij voor jezelf de keuze gemaakt om te beginnen met hardlopen? Dat is een goede, gezonde keuze waarvoor je wel wat zaken moet aanschaffen in het belang van je lichaam. Tegelijkertijd is het momenteel ook winter en heb je daar ook rekening mee te houden. We zetten een aantal zaken op een rijtje die je nodig hebt als je gaat beginnen met hardlopen in de winter.
Goed trainingspak
Het is winter, en dat betekent dat het behoorlijk fris is buiten. Je spieren kunnen het daar moeilijk mee hebben, wat de kans op blessures groter maakt. Dat kun je voorkomen door een goede warming up te doen, maar ook door je goed in te pakken. Uiteraard ga je niet hardlopen in een dikke trui. Een goed trainingspak kopen hiervoor is een verstandige keuze. Kies een trainingspak dat je voldoende bewegingsruimte geeft, maar dik genoeg is om je warm te houden.
Thermische onderkleding
Alleen een trainingspak kan onvoldoende zijn om je lichaam warm te houden in de winter. Daarom is het verstandig om ook thermische onderkleding aan te schaffen. Een thermisch ondershirt houdt je lichaam goed warm en voert je transpiratievocht af. Een thermisch ondershirt in combinatie met een goed trainingspak en een deugdelijke warming up voorkomt dat je te ver afkoelt tijdens het hardlopen buiten.
Goede hardloopschoenen
Onderschat niet het belang van deugdelijke hardloopschoenen. Misschien heb je nog wel oude sportschoenen die je zelf goed genoeg acht, maar laat ons je waarschuwen voor de gevolgen. Hardlopen is namelijk behoorlijk heftig voor je gewrichten. Het is daarom erg belangrijk dat de klappen goed opgevangen worden, zodat je gewrichten zo veel mogelijk gespaard blijven. Schoenen met goede demping zijn daarom erg belangrijk. Heb je er overigens last van dat je voet landt op de buitenkant van de hiel en vervolgens te veel naar binnen kantelt of juist te weinig? Dan heb je anti-pronatie schoenen nodig om dit te corrigeren en je gewrichten te beschermen. Hier bestaat ruime keuze in. Trek geld uit voor goede schoenen in het belang van je eigen lichaam.
Nekwarmer
Het probleem van een trainingspak is dat het niet je nek en hals beschermt. Toch is dat een kwetsbaar deel van je lichaam wat behoorlijk blootgesteld wordt aan de kou. Daarom is het verstandig om ook een nekwarmer aan te schaffen en te dragen tijdens het hardlopen. Een nekwarmer is ook gemaakt van thermische stof en voert dus ook je transpiratievocht af. Ook is een nekwarmer vaak lang genoeg om ook je mond en neus en soms zelfs ook de oren mee te bedekken.
Uiteraard kun je er nog een muts en handschoenen bij aantrekken. Dikke sportsokken kunnen ook prettig zij bij koude omstandigheden. Nu ben je helemaal ingepakt en klaar om te gaan hardlopen in de winterse kou!