Bewegen is afgelopen jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden. We hebben veelal een zittend beroep, achter ons bureau en onze computer. En in onze vrije tijd nemen we sneller de auto om boodschappen te doen dan de fiets of de benenwagen. Ongeveer de helft van alle werknemers beweegt te weinig en haalt de bewegingsnorm van 30 minuten per dag niet. Schokkende cijfers, zeker als u weet dat onvoldoende lichaamsbeweging de kans op allerlei gezondheidsklachten vergroot, zoals hart- en vaatziekten, botontkalking, depressie en overgewicht. Bewegen uw werknemers voldoende – dus minimaal dertig minuten per dag – dan zijn ze minder vaak en korter ziek, voelen ze zich mentaal gezonder en kunnen ze zich beter concentreren. Dit bevestigt onderzoek van TNO Arbeid.
Chocolade-effect
Cora Tonino, Manager Special Projects van Achmea health Centers, is blij met de uitkomst van het TNO-rapport. “Wie meer beweegt, zit beter in zijn vel en presteert beter op het werk. Als je na een dag vergaderen je hoofd leegmaakt met een uurtje trainen op de fitnessapparaten of met een groeples Body Pump, voel je je als herboren. De stoffen die vrijkomen tijdens het sporten zorgen ervoor dat je je prettig voelt: het zogenaamde ‘chocolade-effect’.” Bovendien is het voor werkgevers financieel interessant om werknemers te stimuleren meer te bewegen. “Reken maar uit wat een dag ziekteverzuim kost. Een lidmaatschap bij een van de Achmea health Centers is veel goedkoper”, verduidelijkt Tonino. Werkgevers kunnen met Achmea een overeenkomst afsluiten zodat het personeel met korting kan sporten bij een health Center. Vaak betaalt de werkgever een deel van het lidmaatschapsgeld van de werknemer, weet Tonino. Deze kan dan sporten bij een Achmea healtch Center naar keuze.
Beginnen met sporten is vaak niet probleem, erkent Tonino. Het volhouden is moeilijker. Individueel advies op maat kan de oplossing zijn. “Meld een werknemer zich bij ons aan, dan houden we eerst een intakegesprek. We vertellen over onze uitgebreide mogelijkheden, maar we willen van de werknemer weten wat zijn doel is, waarom hij wil sporten en op welke manier. Immers, de een houdt van individueel trainen op de loopband of met gewichten, de ander kiest voor groepslessen. Afhankelijk van de doelen die iemand zich stelt, is er voor iedereen een geschikt programma mogelijk.”
Sportmenu
Een bijkomend voordeel van voldoende bewegen is de positieve invloed op de leefstijl. Werknemers worden door meer sporten niet alleen fitter en gezonder, ze gebruiken meer gezonde voeding, stoppen met roken en minderen met alcoholgebruik. Uit onderzoek van NOC*NSF blijkt dat 75 procent van de werkgevers meer aandacht wil besteden aan de gezondheid van hun werknemers, terwijl slechts 26 procent daar ook daadwerkelijk mee aan de slag gaat. Heeft u er al eens aan gedacht uw werknemers in georganiseerd verband te laten sporten? Dit kan stimulerend werken. Bedrijfssport, ontwikkeld door Sport & Zaken in samenwerking met NOC*NSF, is hiervoor een goede oplossing. Ook prima geschikt om mee te nemen in uw gezondheidsbeleid. Kenmerkend voor bedrijfssport is dat het plaatsvindt op een voor het bedrijf geschikte locatie, aansluit op de werktijden en dat er samen met collega’s wordt gesport. “Wij bieden een menu aan met verschillende sporten die worden aangeboden door acht sportbonden, zoals de Atletiekunie en de Nederlandse Toer Fiets Unie”, legt programmamanager Eric van der Veen uit. “Het aanbod is toegankelijk voor iedereen en varieert enorm. Zo kun je kiezen voor racefiets- of wandeltrainingen, mountainbike clinics of bedrijfsfitness. Werknemers sporten samen op een leuke, actieve, ontspannende en gezonde manier en onder professionele begeleiding. Ook bieden we fittesten, clinics, workshops of voorlichting en advies aan.” Er zijn talloze mogelijkheden. Van mountainbiken tot volleyballen na werktijd of nordic walking of hardlopen in de pauze tot roeien of hockeyen met collega’s. Van der Veen geeft aan dat bij bedrijfssport vooral het groepsgevoel centraal staat. “Het fungehalte ligt veel hoger, waardoor werknemers het sporten langer volhouden. Bovendien krijgen werknemers de kans (opnieuw) kennis te maken met één of meer sporten. In de praktijk blijkt, dat werknemers die enthousiast zijn geworden over een bepaalde sport, zich vaak aanmelden bij een lokale sportclub.”
Volgens Van der Veen leidt bedrijfssport zelfs tot een betere sfeer op het werk en fitte en gezonde werknemers. En geeft hij aan, meestal gaan de arbeidsproductiviteit en de arbeidstevredenheid ook omhoog, en neemt het ziekteverzuim af. “Natuurlijk kun je ook als sporter een griepje onder de leden krijgen, maar door de verhoogde weerstand is de werknemer vaak aanzienlijk sneller beter.”
Voordelen van sporten
Voor de werkgever:
- hogere arbeidsproductiviteit;
- hogere arbeidstevredenheid;
- beter imago: sportief bedrijf;
- lager ziekteverzuim, sneller weer aan de slag;
- bindingsfactor, minder ongewenst verloop.
Voor de werknemer:
- betere gezondheid, betere fitheid;
- plezier in het werk;
- secundaire arbeidsvoorwaarde;
- teambuilding, sociale contacten met collega’s;
- laagdrempelig sporten.
Bron: Present Magazine van Achmea, door Axioma Communicatie (Weija Steffens)