Maar liefst 3,1 miljoen Nederlanders doen aan fitness. Jaarlijks zijn er 370.000 blessures door fitness. Qua aantal blessures komt fitness hiermee op de derde plaats na veldvoetbal en hardlopen.
De kans op blessures bij fitness is klein en het aantal fitnessblessures dat door een Spoedeisende hulp (SEH) afdeling moet worden behandeld is laag. Toch is naast het hoge totaal aantal blessures ook het relatief hoge aantal geleidelijk ontstane blessures zorgwekkend omdat sporters daar meestal lang last van ondervinden.
De European Fitness Aerobic Association (EFAA) en het Nationaal Gezondheidsplan (NGP) hebben daarom besloten de website www.voorkomblessures.nl van Consument en Veiligheid goed onder de aandacht te brengen bij de sporters op al hun aangesloten sportscholen.
Op voorkomblessures.nl kunnen sporters hun fitnesskennis testen. Aan de hand van hun antwoorden krijgen zij een persoonlijk advies op maat om blessures te voorkomen. Daarnaast kunnen zij algemene informatie vinden hoe ze blessurevrij kunnen fitnessen.
Beknopte samenvatting ongevalcijfers:
Aantallen blessures fitness
Totaal aantal blessures |
370.000 |
Medisch behandelde blessures |
150.000 |
SEH-behandelingen |
1.300 |
Ziekenhuisopname na SEH-behandeling |
40 |
De aard van de blessures
Naast een groot aandeel knieblessures is het aandeel schouderblessures en rugblessures opvallend groot. Hoewel het aandeel blessures dat geleidelijk ontstaat (44%) groot is in vergelijking met andere sporten, ontstaat het merendeel (56%) van de blessures plotseling. Veel blessures (34%) zijn een herhaling van een oude blessure.
Hoe ontstaan de blessures?
Bij een kwart van de SEH-behandelingen is een fitnessbeoefenaar geraakt door een voorwerp, is knel komen te zitten of heeft zich gestoten. Daarbij gaat het vooral om letsel opgelopen tijdens het gebruik van halters en toestellen. Uit een webenquête uitgevoerd in het kader van het Blessure Informatie Systeem (BIS) van TNO, noemen fitnessers zelf dat een foutieve uitvoering, vermoeidheid, gebrek aan preventieve maatregelen zoals een warming-up en wellicht te vroeg weer starten met fitness na een eerdere blessure een rol spelen bij het ontstaan van de blessures. Veel blessures kunnen daarom voorkomen worden door een betere begeleiding en instructie.