Menu
Sportblessure

Sporten en manuele therapie: een perfecte combinatie voor optimaal herstel!

Wil jij dit jaar werken aan je gezondheid? Lekker sporten, een zorgvuldig samengesteld menu en zorgen dat je sterke weerstand krijgt? Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je fit bent en volop van het leven kunt genieten. Sporten is daarbij natuurlijk een belangrijk onderdeel. Maar wat als je te maken krijgt met blessures of pijnklachten? Hier komt manuele therapie om de hoek kijken. In dit artikel bespreken we hoe sporten en manuele therapie elkaar kunnen aanvullen en resulteren in een snel herstel en optimale fitheid.

Wat is manuele therapie?

Fysiotherapie kennen we allemaal wel. Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die nog een stapje verder gaat. Het is gericht op de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kan variëren van rugpijn tot gewrichtsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan klachten als hoofd- en nekpijn, die vaak samengaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom. Of nek- en schouderklachten met uitstraling in de armen. Een manueel therapeut maakt gebruik van specifieke technieken om de mobiliteit en functie van gewrichten te verbeteren, waardoor klachten als pijn en stijfheid verminderd worden of zelfs volledig verdwijnen.

De voordelen van sporten

Sporten heeft talloze voordelen voor zowel lichaam als geest. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt niet alleen je spieren, maar ook je botten en gewrichten. Daarnaast draagt het bij aan het behouden van een gezond gewicht, vermindert het stress en verbetert het je algehele welzijn. Bovendien komt het de kwaliteit van je slaap ten goede en dát is iets waarmee je jouw levensgenot naar een hoger level tilt. Door sporten een onderdeel van je leven te maken, creëer je een positieve spiraal, verbeter je je figuur en verhoog je je weerstand. Het is dus echt een investering in jezelf!

Sportblessures en pijnklachten

Soms kun je als sporter jammer genoeg te maken krijgen met blessures of pijnklachten. Dit kan variëren van acute blessures zoals verstuikingen en spierverrekkingen tot chronische klachten zoals tendinitis of slijmbeursontstekingen. Deze blessures kunnen je sportieve prestaties belemmeren en je dagelijkse activiteiten bemoeilijken. Het is jammer als dit soort klachten ervoor zorgen dat je minder of zelfs niet gaat sporten. Door op tijd in te grijpen en naar de manueel therapeut te gaan, kun je erger voorkomen en zorgen voor een snelle genezing.

De rol van manuele therapie

Manuele therapie kan een waardevolle aanvulling zijn op het herstelproces bij dit soort sportblessures en pijnklachten. Een manueel therapeut heeft diepgaande kennis van het bewegingsapparaat en kan specifieke technieken toepassen om pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de functie van gewrichten te herstellen. Je kunt dan, zij het voorzichtig, snel weer verder sporten.

Krijg je te maken met acute blessures, bijvoorbeeld doordat je gevallen bent of doordat je een verkeerde beweging hebt gemaakt, dan kan manuele therapie helpen om de ontsteking te verminderen en je genezingsproces te versnellen. Door middel van manipulatietechnieken kan een manueel therapeut de bloedcirculatie stimuleren, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het bevorderen van de genezing.

Bij chronische klachten, vaak veroorzaakt door overbelasting, zoals tendinitis of slijmbeursontstekingen is manuele therapie gericht op het verbeteren van de biomechanica rondom het aangedane gebied. Dit helpt niet alleen bij pijnvermindering, maar ook bij het voorkomen van verdere schade of recidiverende klachten.

Samenwerking tussen sporttrainer, fysiotherapeut en manueel therapeut:

Topsporters kunnen erover meepraten: samenwerking tussen de trainer, fysiotherapeut en manueel therapeut maakt het plaatje helemaal compleet. De trainer kan zorgen voor een aangepast trainingsprogramma, rekening houdend met de blessure en het herstelproces. De fysiotherapeut kan zich richten op het versterken van spieren en het bevorderen van de algehele conditie. De manueel therapeut kan zich richten op het verbeteren van de mobiliteit en functie van gewrichten.

Misschien ben jij geen topsporter en heb jij geen trainer, maar je kunt natuurlijk wel zelf je trainingsschema aanpassen, eventueel op advies van je therapeut. Ook als je niet op topniveau sport, maar het wel een vast onderdeel is van je leven, is deze ‘samenwerking’ belangrijk. Waar het om gaat is dat deze 3 factoren, trainingsschema, sterkte van spieren en conditie en de mobiliteit van de spieren en gewrichten, evenredig belangrijk zijn. Niet alleen om te herstellen, maar ook om in optimale conditie te blijven.

Sporten en manuele therapie zijn dus een perfecte combinatie voor een optimaal herstel bij sportblessures en pijnklachten en het behouden van een goede conditie. Door middel van specifieke technieken kan een manueel therapeut helpen om pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de functie van gewrichten te herstellen. Dus als je te maken krijgt met sport gerelateerde klachten, overweeg dan zeker om manuele therapie toe te voegen aan je herstelplan!