Nu iedereen al aan hun goede voornemens begonnen zijn zullen veel mensen ook fanatieker gaan sporten. Wat moeten we eigenlijk weten over het sporten in combinatie met eten. Moet dit er voor af erna of wat is nou eigenlijk het beste voor uw lichaam.
Maag en darmklachten
Veel mensen hebben tijdens het sporten klachten in maag en darmen. Vaak verschilt dit per sport wat voor klachten u heeft. Zo zijn er klachten in de bovenste spijsverteringsorganen, dit is bijvoorbeeld, maagzuur, opgeblazen gevoel of pijn op de borst. Zo zullen wielrenners hier sneller last van hebben omdat hun bovenlichaam voorovergebogen is. Het kan ook zijn dat u meer last heeft van de onderste spijsverteringsorganen wat bijvoorbeeld weer meer voorkomt bij hardlopers omdat ze meer trillingen van hun benen ervaren. Deze klachten kunnen bestaan uit krampen en diarree. Uit onderzoek is gebleken dat vet, eiwitten en hoge fructoseconcentraties ( in bijvoorbeeld sportdrank) en verwerken van het eten vertraagd. Maar ook het te weinig drinken kan maag en darmklachten verergeren.
Sporten op een lege maag
Veel mensen denken dat wanneer ze sporten op een lege maag ze sneller af zullen vallen of meer vet verbranden. U loopt echter eerder het risico dat u eerder zal stoppen met sporten omdat uw spieren geen energie meer hebben. Het gebeurt wel eens dat mensen flauw vallen omdat ze te weinig energie hebben dit is natuurlijk het laatste wat we willen.
Eten en drinken voor het sporten
Op een volle maag sporten is ook niet goed en u zult dan ook meer maag en darm klachten ervaren. Het is wel goed om een maaltijd tot 2 of 3 uur ervoor te eten met natuurlijk ook voldoende water. Wilt u lekker vroeg in de ochtend sporten eet dan wel vooraf iets maar het liefst iets kleins zonder te veel vet, eiwit of vezels.
Tips voor een kleine maaltijd
- Schaaltje yoghurt met fruit
- Volkoren knäckebröd met 30+ kaas
- Volkoren boterham met pindakaas (100% noten)
- Snackgroente