Menu
Duurzaam

Meeste winst te behalen met voorkomen verspilling zuivel, brood en groente

afval

afval

In 2013 verspilt de Nederlander naar schatting 47 kilo goed voedsel. Deze hoeveelheid ligt op vrijwel hetzelfde niveau als in 2010. Toen verspilde de Nederlander gemiddeld 48 kilo goed voedsel. Zuivel, brood en groente gooien mensen het meest weg. Dat blijkt uit een analyse van huishoudelijk afval, uitgevoerd door bureau CREM en begeleid door het Voedingscentrum en Milieu Centraal, in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

In de analyse is gekeken naar de hoeveelheid en samenstelling van voedselverliezen in huishoudelijk afval. Ofwel, wat belandt er aan goed voedsel in onze vuilnis- en GFT-bak. Zuivel, brood en groente vormen de top 3. Er valt verder nog veel winst te behalen voor rijst en pasta. Daarvan wordt vaak te veel gekookt; de juiste hoeveelheid is moeilijk in te schatten doordat beide producten bij het koken veel water opnemen. Afwegen loont.

Linda Nijenhuis, projectmanager van Milieu Centraal legt de link tussen verspilling en het milieu: “Brood hoef je niet weg te gooien als je het invriest. Je kunt elke dag uit de vriezer halen wat je nodig hebt en dat ontdooien. Men kan op die manier ook geld besparen. Slim toch? Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook beter voor het milieu: de klimaatbelasting van elke kilo weggegooid voedsel is gelijk aan die van het gebruik van 1,3 liter benzine.”

Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: “Mensen kunnen nog veel doen om minder voedsel weg te gooien. De verspilling vindt plaats doordat mensen te veel kopen, het eten niet op de juiste manier bewaren, maar ook doordat Nederlanders soms niet weten hoe ze restjes kunnen gebruiken. Het gaat hierbij om voedsel dat nog goed genoeg is om te eten, zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen, melk die net over de datum is maar nog wel drinkbaar, of brood van gisteren. Daar valt nog veel winst te behalen.”

Over de analyse
De analyse is uitgevoerd door CREM. Tijdens de analyse is het restafval en het GFT-afval van huishoudens apart gesorteerd. In 2010 werd dezelfde analyse ook uitgevoerd. Er zijn monsters genomen in verschillende typen wijken in 11 gemeenten, verspreid over Nederland. Per wijk is het afval van 10 huishoudens bekeken. Deze analyse geeft een representatief beeld voor heel Nederland.

Aan de slag
Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, hebben het Voedingscentrum en Milieu Centraal diverse hulpmiddelen ontwikkeld. Het Voedingscentrum is in 2013 de actie ‘Hoezo50kilo’ gestart. Verslaggeefster Daisy maakt korte video’s met daarin tips om minder te verspillen. Zij nam ook een kijkje bij de afvalsorteeranalyse van CREM.

Milieu Centraal heeft alle cijfers over voedselverspilling door huishoudens in een kort filmpje inzichtelijk gemaakt.

Consumenten die in kleine stapjes minder willen gaan verspillen, kunnen de No Waste Challenge aangaan via de website.

De Weggooitest van Milieu Centraal geeft mensen inzicht in de hoeveelheid goed voedsel die ze weggooien. Geïnteresseerden kunnen de  Weggooitest invullen.