Menu
Eetweetjes

De gezonde werking van brandnetels

Brandnetels zijn door heel Europa te vinden. In Nederland wordt de brandnetel vooral als onkruid gezien. Wanneer u lekker in een park rondloopt in de zomer en met een brandnetel in aanraking komt krijgt u vaak die vervelende jeuk. Toch hebben brandnetels een hele gezonde werking en is het een van de bekendste eetbare planten.

De reinigende werking van de brandnetel

Brandnetel is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en silicium. Een getrokken thee kan van goede invloed zijn voor uw lever, nieren en botten. De mineralen in de brandnetel staan er ook om bekend om een goede spijsvertering te geven en bloedzuiverend te werken. De vitamine C in een plantje is bijna net zoveel als spinazie, een echte krachtpatser dus.

Wat kun je maken brandnetels?

Het meest bekende recept is de thee. Het beste wast u de netels met lauw water en laat ze daarna drogen. Van de gedoogde bladeren kunt u vervolgens de thee trekken. De geur die vrijkomt bij het koken van de bladeren is vergelijkbaar met spinazie. Op een warme dag kan het ook heerlijk zijn om de toppen van de plant in een waterfles te doen. U kunt de toppen laten trekken in het water zodat u de hele dag een gezond drankje tot uw beschikking heeft. De toppen kunt u ook gebruiken in eigen gemaakte groentesoep. Brandnetelsoep heeft een gezonde werking en is snel klaar.

Misschien heeft u brandnetels in uw tuin staan of is er een plek in de buurt waar ze wild groeien. Wanneer u wat toppen en bladeren wilt plukken denk dan wel aan uw huid. Bescherm uw huid goed met kleding en trek dikke handschoenen aan want hoewel de brandnetel een hele gezonde werking heeft is de jeuk die de bultjes veroorzaken geen leuke bijkomstigheid. Zelf al eens een receptje gemaakt met brandnetels? Laat het ons weten.