In Nederland kiest een steeds groter deel van de bevolking ervoor om vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Ook het aantal flexitariërs neemt toe – mensen die een aantal dagen in de week vlees en vis mijden. De beweegredenen hiervoor lopen uiteen. In elk geval is het goed dat het gebeurt, want het eten van minder dierlijk en meer planten kan een miljardenbesparing opleveren omtrent gezondheidszorg en klimaatverandering.
Vega redt rond 7 miljoen levens
Als heel de wereld veganistisch zou eten, zouden er tegen 2050 zo’n 8 miljoen minder mensen sterven. Eet de hele bevolking vegetarisch, en eten ze dus wel producten als ei, melk en kaas, dan scheelt dit 7,3 doden. Dit blijkt uit onderzoek dat wetenschappers van de University of Oxford deden. Plantaardig voedsel gaat namelijk op meerdere manieren ziektes tegen én scheelt als vervanger van vlees veel CO2-uitstoot.
Vermindering van ziektes
Uit verschillende onderzoeken door de jaren heen, is aangetoond dat het mijden van vlees en vis als voedsel, lijdt tot minder ziektes. Veel plantaardig voedsel, met weinig verzadigde vetten en veel vezels, zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten. En zelfs suikerziekte, Alzheimer en Parkinson komen bij vegetariërs en veganisten minder voor. Waardoor zorgkosten flink kelderen en premies van zorgverzekeringen misschien wel dalen. Nog meer invloed heeft het ‘minder vlees produceren’ op het broeikaseffect.
Reduceren uitstoot broeikasgassen
Het schrappen van vleesproductie, scheelt 63 tot 70% van de uitstoot waar de vleesindustrie zich schuldig aan maakt. Deze industrie stoot wereldwijd 14% van alle broeikasgassen uit. Daarbij is de hoeveelheid water die in veeteelt wordt gebruikt heel hoog. Voor 1 biefstuk wordt 3000 liter water ingezet. Per kilo is dit 15000 liter. Daarnaast vindt er ontbossing plaats om voor vee-voedsel te zorgen.
Nieuwe Schijf van Vijf
De richtlijnen, porties en voorkeursproducten in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum worden aangepast naar de wetenschap. Daarom kwam er recent een nieuwe schijf uit. Waarin wordt aangeraden meer groente en minder vlees te eten. Als je eet volgens de schijf, blijf je makkelijk(er) op gewicht en stijgt de kans op een (gezonde) oude dag aanzienlijk.
Let op voedingsstoffen
Wil je vega leven? Zorg er dan wel voor dat je genoeg vervangende voedingsstoffen binnenkrijgt. Tofu en tempé, gemaakt uit soja, kunnen bijvoorbeeld stoffen die in vlees zitten redelijk vervangen. In soja zit namelijk veel eiwit, ijzer en vitamine B: voedingsstoffen die ook voorkomen in vlees. Daarbij is een handje noten gezond, iets wat het Voedingscentrum ook aanraadt dagelijks te eten. Eet je geen producten waar de nodige voedingsstoffen in voorkomen, dan kan vegetarisch of veganistisch leven juist ongezond zijn voor jezelf.