Menu
Sport / Voeding

JONGE RENNERS ZIJN KIEN OP GOEDE VOEDING

Kruidkoek favoriet voor en tijdens het fietsen

In de Tour de France en alle andere grote wielerrondes zien we hoe belangrijk juiste voeding voor professionele wielrenners is. In hoeverre is de ‘gewone’ Nederlandse renner hier ook mee bezig? Snelle Jelle onderzocht het samen met Wielerland.nl. En wat blijkt? Slechts iets meer dan de helft van alle Nederlandse renners is bewust met voeding bezig. Hiervan is het merendeel jonger dan 35 jaar. Maar liefst 26% van alle renners zegt er helemaal niet mee bezig te zijn, waarbij de ouderen in de meerderheid zijn. Favoriet voor en tijdens het fietsen is voor zowel jong als oud kruidkoek of ontbijtkoek.

In de wielersport is een goed voedingspatroon cruciaal. Het is de kunst je energiepeil zo optimaal mogelijk te houden om goed te presteren. In de wereld van de profs is daarom een heel team van specialisten bezig met de juiste voeding voor de renners. Maar naast profs zijn er nog heel veel renners op de weg. Amateurs, toerfietsers, wedstrijdrenners, junioren, elite, masters, enzovoorts. Nederland telt in totaal 800.000 fietsers ‘met een zeem in de broek’, zoals dat wordt genoemd. Snelle Jelle vroeg hen op Wielerland.nl hoe zij met voeding bezig zijn in relatie tot hun sport.

Over de wielrenners die deelnamen aan het onderzoek
In de periode van 28 juni tot en met 9 juli 2012 zette Snelle Jelle een enquête online op de grootste wielersite van Nederland, Wielerland.nl. In totaal vulden 1.349 fietsers deze enquête in, waarvan 90% mannen en 10% vrouwen. Het merendeel van de deelnemers omschrijft zichzelf als recreant of toerfietser (64%) en is boven de 25 jaar oud (75%). Circa 60% van de totale groep rijdt gemiddeld tussen de 45 en 85 kilometer per trainingsrit of toertocht. Zowel mannen als vrouwen rijden meestal tochten van tussen de 1,5 en 3,5 uur.

Jonge renners letten het meest op voeding
Als het op voeding aan komt, zegt 54% van het totaal aantal deelnemers bewust om te gaan met hun voeding ter voorbereiding op trainingsritten en / of toertochten. 20% zegt er soms op te letten en maar liefst 26% geeft aan nooit ermee bezig te zijn. De hoogste aandacht voor voeding hebben mannen en vrouwen tussen de 15 en 35 jaar oud. Vanaf 35 jaar loopt de aandacht meer en meer terug. De minste aandacht hebben mannen van 65 jaar en ouder, van wie 40% aangeeft niet bewust met hun voeding bezig te zijn. De renners die zeggen ‘soms’ rekening te houden met hun eten in verband met hun sport, doen dat dan met name als ze langere ritten, wedstrijden of toertochten op het programma hebben staan. Voor veruit de meeste renners en rensters geldt dat als ze rekening houden met voeding ter voorbereiding op het fietsen, dat ze dat pas doen op de dag zelf. Circa 20% zegt altijd aandacht voor voeding te hebben. Vrouwen meer dan mannen (25% vs. 19%).

Koolhydraten zijn key
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor de Nederlandse renner als hij / zij bewuste keuzes maakt in voeding? Op de eerste plaats zijn dat koolhydraten. 28% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan hier specifiek op te letten. Verder zegt de meerderheid van de deelnemers op een mix  te letten van suikers, magnesium, vezels en ook koolhydraten. Aanvullend geven verschillende renners aan dat ze letten op energiewaarde, vochtgehalte, eiwitten en vitaminen.

Voorkeur voedingsmiddelen: kruidkoek of ontbijtkoek favoriet
De top 3 van voedingsmiddelen voorafgaand aan een rit is voor de Nederlandse renner 1) kruidkoek / ontbijtkoek, 2) brood met zoet beleg en 3) pasta’s (spaghetti, macaroni, et cetera). Tijdens het fietsen kiest de Nederlandse renner voor 1) sportdrank, 2) kruidkoek / ontbijtkoek en 3) sportrepen. Zowel mannen als vrouwen kiezen tijdens het fietsen voor dezelfde producten, hoewel vrouwen kruidkoek / ontbijtkoek verkiezen boven sportdranken en sportrepen. De keuze voor een product tijdens het fietsen wordt met name bepaald door de hoeveelheid energie die je ervan krijgt en de verteerbaarheid. Het gemak van de verpakking speelt voor veel renners ook een rol. Van alle deelnemers zegt een kleine 9% niets te eten tijdens het fietsen. Voor het herstel na afloop van een trainingsrit of toertocht kiezen de renners voor 1) sportdranken, 2) fruit en 3) brood. Pasta’s volgen op een vierde plaats. 27% van alle deelnemers aan het onderzoek zegt na afloop niet bewust iets te eten.

Snelle Jelle welbekend bij renners
87% van alle deelnemers kent Snelle Jelle. 62% eet de krachtige kruidkoek ook regelmatig. Bij jongeren ligt dat percentage zelfs nog wat hoger; 80% van de renners tussen de 15 en 25 jaar oud eet regelmatig graag een Snelle Jelle.