Deze bloemvormige koekjes zijn prachtig om te zien! Ze staan in de Marokkaanse cultuur vaak op tafel. Dit recept is een aanrader voor iedereen die toe is aan een ouderwets bakdagje. Ze zijn bíjna te mooi om op te eten!
Bereidingstijd totaal: 2 uur
Voorbereidingstijd: 1 uur en 45 minuten
Baktijd: 15 minuten
Ingrediënten voor 50 koekjes
Voor het deeg
1 kg bloem
200 g Flora Plant ongezouten, op kamertemperatuur
100 ml lauwwarm water
100 g geroosterde amandelen
50 g sesamzaad, geroosterd
50 ml oranjebloesemwater
50 ml (appel)azijn
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1 tl saffraanpoeder
1 tl zout
½ zakje (3,5 g) gist
½ tl fijngemalen anijszaad
½ tl fijngemalen venkelzaad
½ tl kurkuma
Voor de karamelsaus
150 g Flora Plant ongezouten
300 g suiker
150 ml plantaardige room
Extra
350 g agavesiroop
zonnebloemolie, om in te frituren
sesamzaadjes, geroosterd
Bereidingswijze
- Meng in een kom de bloem, het geroosterde sesamzaad, fijngemalen venkelzaad en anijszaad, kurkuma, saffraanpoeder, kaneel, bakpoeder en gist. Voeg hierna het zout toe.
- Vermaal de geroosterde amandelen in een keukenmachine tot een fijn mengsel. Voeg vervolgens de Flora Plant, het water, het oranjebloesemwater en de azijn toe en meng tot een glad mengsel. Voeg dit aan de ingrediënten van stap 1 toe en kneed tot je een soepel deeg krijgt.
- Vorm ongeveer vier balletjes van het deeg en dek ze af met plasticfolie. Laat ze een uur rijzen.
- Pak een deegbal en kneed deze met je handen. Rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer ½ cm dik.
- Snijd met een pizzasnijder of scherp mes het deeg in vierkanten ongeveer ter grootte van je handpalm.
- Snijd vervolgens 4 lijnen in ieder vierkant (zonder het deeg aan de uiteindes door te snijden), zodat je uiteindelijk 5 stroken in ieder vierkant hebt. Neem dan een vierkantje en leg de 1e, 3e, en 5e strook op je rechter middelvinger. Knijp bij de laatste strook de uiteindes van het vierkant uit elkaar. Dit wordt de kern van de bloem. Laat het deeg nu van je vinger vallen en gebruik je linkerhand om de rest van de stroken binnenste buiten om de kern heen te vouwen, zodat je een soort verfrommelde bloem vormt. Doe dit met elk vierkant tot het deeg op is.
- Verwarm nu flink wat zonnebloemolie in een pan, genoeg om de chebakia in te frituren. Zet ook een klein steelpannetje op met de agavesiroop en zet dit op het allerlaagste vuur. Bak nu de chebakia in de zonnebloemolie aan beide kanten in 2-3 minuten goudbruin.
- Haal de chebakia met een schuimspaan uit de pan en dompel ze meteen onder in de lauwwarme agavesiroop. Haal ze uit het agavebad, leg ze op keukenpapier en bestrooi de chebakia meteen met geroosterde sesamzaadjes.
- Smelt voor de karamelsaus de suiker in een steelpan. Wanneer het aan de kook is gebracht en een bruine kleur begint te krijgen, is het tijd om Flora Plant toe te voegen (let op: dit kan spetteren!). Voeg wanneer de Flora Plant is opgenomen de plantaardige room toe en laat nog een paar minuten (al roerend) koken om de karamelsaus in de dikken.
- Serveer de chebakia’s met een kannetje karamelsaus om eroverheen te gieten.
Fotocredits: Flora Plant