Menu
Voeding

“Vegetarisch eten in het vliegtuig vaak onder de maat”

Vegetarisch eten in het vliegtuig heeft voor grote cateraars geen prioriteit. Met als gevolg dat vegetariërs aan boord vaak niet krijgen wat ze hebben besteld of genoegen moeten nemen met een smakeloze hap, zo stelt de Nederlandse Vegetariërsbond in haar magazine Leven.
De cateraar van de KLM doet hiervoor geen mededelingen. Desondanks is de markt voor vegetarische vliegtuigmaaltijden gegroeid. 

Vegetariërs hebben over het algemeen slechte ervaringen met vliegtuigmaaltijden. “Vaak serveert men gegrilde groenten en rijst. Smakeloos en het vult totaal niet”, zegt een vegetariër in Leven. Ook anderen noemen het eten aan boord ‘geen haute cuisine’ en vinden dat ze zich moeten behelpen.
Dat komt mede omdat mensen vaak niet krijgen wat ze hebben besteld, bijvoorbeeld omdat hun maaltijdvoorkeur niet is doorgegeven. “Soms is dat geen probleem en zijn er gewoon vegetarische maaltijden op voorraad. Maar ik heb me op een lange vlucht ook wel eens moeten tevreden moeten stellen met een paar droge broodjes”, vertelt een vegetariër in het artikel.

Veel passagiers krijgen regelmatig een veganistische maaltijd (zonder vlees, vis, zuivel en ei), terwijl ze vegetarisch eten hebben besteld. Een vegetariër zegt hierover: “Dan moet ik het met een crackertje doen terwijl de mensen om mij heen smullen van een chocoladereepje of een muffin.” Dit heeft te maken met coderingen die de vliegtuigcateraars wereldwijd gebruiken. VGML staat voor een maaltijd die geen dierlijke ingrediënten bevat, terwijl medewerkers van luchtvaartmaatschappijen vaak denken dat dit staat voor vegetarisch (VLML).

Pasta is geliefd

Omdat het zo vaak fout gaat, bestellen sommige vegetariërs tegenwoordig niet langer een speciale vliegtuigmaaltijd. Anderen doen dit nog wel, maar controleren vlak voor hun vlucht of alles goed is doorgegeven. Bij KLM kunnen vegetarische maaltijden voor intercontinentale vluchten uiterlijk 36 tot 24 uur voor vertrek worden besteld. Hieraan zijn geen extra kosten voor passagiers verbonden.
Op kortere vluchten zijn er bij KLM snacks en sandwiches. Deze worden gemaakt door KLM Catering Services Schiphol (KCS), een dochterbedrijf van KLM. Een woordvoerder van KCS weet niet hoeveel maaltijden vegetarisch zijn. Ook kan ze niet zeggen op welke vluchten vegetarisch eten populair is en welke gerechten vooral in trek zijn. “Wij doen nooit mededelingen over onze passagiers.”

Een kleinere speler, Van Eeghem Catering uit Eindhoven, geeft meer openheid van zaken. Bij Van Eeghem – die catert voor onder andere Transavia – is ongeveer 10 procent van de vliegtuigmaaltijden vegetarisch, vertelt chef-kok Peter van der Hurk. Dit aantal blijft vrij constant. Vooral de Koninklijke Luchtmacht en buitenlandse militaire charters bestellen bij Van Eeghem grotere hoeveelheden vegetarische maaltijden. Op vluchten naar Oostbloklanden zijn deze menu’s juist minder in trek.

Meest geliefd zijn vegetarische pastamaaltijden. “Bij het grote publiek en bij de luchtvaartmaatschappijen. Dat laatste heeft ook te maken met de lage kosten”, aldus Peter van der Hurk. Verder stelt hij dat biologische producten bezig zijn aan een opmars. “Luchtvaartmaatschappijen willen zich met dergelijke producten onderscheiden. Bovendien groeit de vraag vanuit marktpartijen Zo moet bij de overheid een steeds hoger percentage producten biologisch zijn.”