Menu
Vrije tijd

E-bike presteert teleurstellend? Dit moet je weten!

Tegenwoordig kopen jaarlijks meer consumenten een elektrische fiets dan een ‘gewone’ fiets. Een van de belangrijkste aandachtspunten als consumenten e-bikes vergelijken is vaak de actieradius van de accu. Veel mensen gaan af op de het aantal kilometers dat in de brochure wordt beschreven, maar dit blijkt vaak geen betrouwbare afspiegeling van de werkelijkheid.

Vaak merken gebruikers dat de actieradius in de praktijk enigszins tegenvalt. De reden hiervoor is dat de actieradius door de fabrikant is gemeten onder ideale omstandigheden. In de praktijk zijn de omstandigheden anders en is het vrijwel onmogelijk om het ‘theoretische bereik’ te behalen.

Er zijn in de praktijk vele factoren bepalend voor de actieradius van een e-bike. Gelukkig heb je tot op zeker hoogte zelf invloed op de actieradius die in de praktijk behaald kan worden. Veel mensen vragen zich af wat ze zelf kunnen doen om de fietsafstand te vergroten. Hieronder lees je welke factoren bepalend zijn voor de actieradius en wat je zelf kunt doen om verder te kunnen fietsen met ondersteuning.

Accucapaciteit
Veruit de meest bepalende factor voor de actieradius is de capaciteit van de accu: naarmate de capaciteit (en daarmee de inhoud van de tank) stijgt, profiteer je van meer ‘brandstof’, waardoor je langer ondersteuning van de motor krijgt. Wanneer je niet tevreden bent met de huidige capaciteit van je fietsaccu is er altijd nog de mogelijkheid om de fietsaccu te laten upgraden (ook wel het reviseren van een elektrische fiets accu genoemd) naar een hogere capaciteit.

Bandenspanning
Wanneer de banden niet hard genoeg opgepompt zijn geven ze meer rolweerstand. Deze weerstand leidt tot extra energieverbruik tijdens het fietsen. De motor moet immers harder werken om een bepaalde snelheid te bereiken. Je kunt dit zelf makkelijk voorkomen door ervoor te zorgen dat er altijd voldoende lucht in de banden zit (de geadviseerde luchtdruk staat vaak op de band aangegeven).

Totaalgewicht
Het totale gewicht van de e-bike, de bestuurder en bagage heeft natuurlijk ook invloed op de actieradius. Net als de bandendruk zorgt een hoger gewicht voor een grotere belasting van de motor. Vaak wordt hier in brochures van fietsfabrikanten nauwelijks rekening mee gehouden.

Rijgedrag van de bestuurder
De invloed van de gekozen versnelling tijdens het optrekken en afremmen is niet te onderschatten. Met name starten in een te zware versnelling heeft een negatieve invloed op de actieradius. Trek op in de lichtste versnelling en schakel hierna telkens naar een hogere versnelling.

Let ook op de mate van trapondersteuning. Fietsen in een hoge ondersteuningsstand zorgt voor een significante afname van de fietsafstand. Probeer ook zo veel mogelijk een constante snelheid vast te houden.

Externe factoren
Ten slotte zijn er nog externe factoren die de actieradius beïnvloeden. Dit zijn omgevingsfactoren zoals: tegenwind, hellingsgraad van de weg en kwaliteit van het wegdek. Ook een hele lage buitentemperatuur zorgt ervoor dat de energie van de accu afneemt. Je zult dus in de winter minder ver kunnen fietsen dan in de zomer. Helaas heb je deze externe factoren zelf niet in de hand.