Wanneer u een burnout heeft bent u eigenlijk gewoon helemaal opgebrand. U heeft jarenlang te hard gewerkt en te weinig rust genomen. Dit is ook in combinatie met stress en frustraties. Deze kunnen van uit uw werkomgeving komen maar ook van bij u thuis.
Een burnout bouwt zich heel geleidelijk op. Wanneer iemand er achter komt dat hij/zij een burnout heeft is het vaak al te laat en is het kwaad al geschiet. Een burnout gaat pas over wanneer de oorzaak weg is. Hierin kan het veranderen van uw werk houding al genoeg zijn. Maar soms moet er zelf gezocht worden naar een nieuwe baan.
Een burnout lijkt veel op overspannenheid. Het verschil zit hem in de ernst van de opgebrandheid. Overspannenheid ontstaat na een korte periode van overbelasting en is meestal rechtstreeks te koppelen aan een stressvolle situatie, zoals een echtscheiding of extra drukte doordat een collega met zwangerschapsverlof is. Overspannenheid zit minder diep dan een burnout en is sneller te genezen.
De mensen die het gevoeligst zijn voor een burnout zijn vaak de mensen die het hardst werken. Deze mensen zullen niet zo snel luisteren naar hun lichaam en gaan gewoon de hele tijd maar door.